Minimalna zarada i dalje manja od minimalne potrošačke korpe: Za koliko će se povećati minimalac u Srbiji od januara? 1foto Stanislav Milojković

Dok sindikalci smatraju da bi minimalac u Srbiji od 1. januara sledeće godine trebalo da iznosi oko 62.000 dinara, poslodavci poručuju da je njihov stav da taj iznos mora biti usklađen sa njihovim troškovima shodno rastu BDP-a i inflacije.

Minimalac treba da iznosi 60 odsto prosečne potrošačke korpe, odnosno 61.858 dinara saopštili su svoju početnu poziciju predstavnici pregovaračkog tima Saveza samostalnih sindikata Srbije koji će 15. avgusta sa socijalnim partnerima iz redova poslodavaca i Vlade početi pregovore o visini minimalne zarade u zemlji u narednoj godini.

Generalni sekretar SSSS Zoran Mihajlović je rekao da ta sindikalna centrala očekuje podršku drugih sindikata i da traži da prema projekciji minimalna cena rada po satu u naredne tri godine (2025-2027) raste po istoj stopi kao što je rasla u 2024. godine (17,83 odsto) te da u 2025. godini treba da iznosi 319,3 dinara.

– Ono što najavljuju iz Vlade neće nas zadovoljiti, jer to povećanje koje oni predlažu je da će 2027. godine minimalna zarada biti 650 evra. Mi smo napravili projekciju i izračunali smo da bi se došlo do minimalne zarade 650 evra 2027, prosečno povećanje minimalne zarade svake godine bi trebalo da bude oko 17,83 odsto, što bi značilo da bi u ovoj godini po tim najavama minimalna zarada najmanje trebala da bude 55.300 dinara – kazao je Mihajlović.

Potpredsednik SSSS i predsednik Savez samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić smatra da minimalna cena rada za 2025. godinu neće biti rezultat kompromisa, već usključivo odluke Vlade Srbije.

– Imamo šansu da se na realnim osnovama borimo za minimalnu cenu rada koja bi trebalo da popravi životni standard naših članova i građana – kazao je Milić.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da veruje da će sa sadašnjih 47.154 dinara minimalna zarada biti povećana na iznos od preko 50.000 dinara, ali na tu temu nije hteo dalje da govori da, kako je rekao, ne bi pokvario sam tok pregovora na tu temu.

Treba naglasiti da je u ovom trenutku iznos minimalca niži od iznosa minimalne potrošačke korpe za koju je nužno izdvojiti 53.000 dinara.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže za Danas da u toj sindikalnoj centrali smatraju da je njihov predlog potpuno ispravan, ali i dodaje da je Socijalno -ekonomski savet mesto koje zahteva toleranciju i uvažavanje drugih partnera te će predstavnici pregovaračkog tima SSSS saslušati šta imaju da kažu predstavnici Vlade i poslodavaca.

– Ovoga puta visina minimalne zarade, kao što je bio slučaj u više navrata ranije, nije određena unapred što znači da prostora za pregovore po tom pitanju i te kako ima – navodi Orbović.

Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”, druge reprezentativne sindikalne centrale, Čedanka Andrić za Danas ističe da je predlog s kojim su u javnost izašli samostalci samo jedna od varijanti o kojoj su predstavnici ta dva sindikata razgovarali.

– Pregovori počinju 15. avgusta pa ćemo imati i stavove poslodavaca i Vlade tako da će biti moguće razmotriti i ovu i druge varijante – naglasila je Čedanka Andrić.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović kaže za Danas da ta centrala podržava zahtev da iznos minimalne zarade iznosi 60 odsto prosečne potrošačke korpe.

– S obzirom na to koliko je u prethodnom periodu rasla inflacija, koja se istina sada malo smiruje, i ako se zna kako cene u Srbiji divljaju sasvim je jasno da je potrebno da se shodno tome poveća iznos minimalca i potpuno je ispravno da taj iznos bude 60 odsto od prosečne potrošačke korpe. KSS takav zahtev u potpunosti podržava. Takođe želim da ponovim da je naš stav po pitanju kako omogućiti dostizanje pristojnog iznosa minimalne zarade taj da je istovremeno potrebno rasteretiti poslodavce koji zapošljavaju radnike sa minimalnom zaradom od raznih dadžbina. Drugim rečima, trebalo bi na drugačiji način oporezovati najniže plate što bi poslodavcima ostavilo dovoljno sredstava kako bi mogli da povećaju zarade svojim radnicima – naglašava Cvetanović.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković navodi za Danas da je za poslodavce prihvatljiv samo onaj rast minimalnih zarada koji je usklađen sa mogućnostima poslodavaca, odnosno onaj koji je srazmeran rastu BDP-a i inflacije.

– Shodno tome mi ćemo saslušati partnere i izneti naš predlog kada počnu razgovori u vezi povećanja minimalne zarade u Srbiji. U slučaju da je povećanje minimalca u traženom iznosu veće od onog što ekonomski parametri pokazuju da je održivo tražićemo da Vlada donese poreske olakšice kako bi poslodavci mogli da nastave da nesmetano posluju – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari