Husein Memicfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Delegacija Vlade Srbije, koju predvodi ministar turizma i omladine Husein Memić, u radnoj je poseti Floridi gde učestvuje na više sastanaka i skupova na temu unapređenja saradnje u oblasti turizma, održivog turizma i predstavljanja u SAD Srbije kao turističke destinacije, objavio je danas Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), koji je organizovao posetu.

U delegaciji Memićem su i predstavnici ambasade Srbije u SAD, Generalnog sekretarijata Vlade Srbije i Privredne komore Srbije (PKS).

Memić i delegacija imali su više sastanaka sa političkim i privrednim predstavnicima Majamija i Floride, kao i sa predstavnicima lokalnih institucija, a upoznali su se i sa delom turističke ponude te oblasti.

Delegacija je razgovarala sa predsednicom okruga Majami Dejd Danijelom Levin Kava i direktorom Međunarodnog aerodroma Majami Ralfom Kutijeom.

Takođe, delegacija se sastala sa rukovodstvom Luke Majami, koja je najveća putnička luka za kruzere u svetu i jedna od najvećih kargo luka, kao i sa rukovodstvom poslovnog saveta okruga Majami.

Na sastancima su predstavljeni turistički potencijali Srbije i mogućnosti za unapređenje saradnje dve zemlje u oblasti turizma.

U razgovoru sa predsednicom okruga Majami Dejd, Danijelom Levin Kava, posebno je bilo reči o promociji turističkih potencijala Srbije na Floridi, a imajući u vidu izuzetne pokazatelje i rezulteta koje ova savezna država ima u oblasti turizma, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da je u toku prošle godine Floridu posetilo više od 137 miliona turista, a skoro 85 odsto od tog broja su domaći turisti iz drugih saveznih država u SAD.

Florida je takođe posebno popularna destinacija među turistima iz severnih država i Kanade, naročito tokom zimskog perioda.

Upravo zbog ovih pokazatelja, kako je navedeno, Florida može biti partner i model razvoja i to promocijom turističkih potencijala Srbije na Floridi, jer bi se tako Srbija promovisala i šire u celoj SAD i među svim ljudima koji posećuju Floridu.

Naglašeno je i da su politički i privredni predstavnici Majamija i Floride iskazali veliko interesovanje za jačanje saradnje sa Srbijom.

U razgovorima su istakli da Srbiju vide kao tačku povezivanja sa regionom Jugoistočne Evrope, što daje mogućnosti za dalje jačanje i turističke i sveukupne privredne saradnje.

Memić je posebno naglasio da je opredeljenje Srbije razvoj turizma na principima održivosti.

Zvaničnici iz Floride predstavili su svoja iskustva u razvoju održivog ili tzv. domaćinskog turizma, koji počiva na vrednostima očuvanja životne sredine, lokalne kulture, tradicije i autentičnosti.
https://www.danas.rs/wp-admin/users.php
Navedeno je i da se Florida, imajući u vidu izazove sa kojima se suočava kada je reč o klimatskim promenama, poklanjaju veliku pažnju održivom razvoju i dostizanju samih Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Upravo zbog toga, predstavnicima poslovne zajednice u Majamiju bilo je veoma važno da se upoznaju sa prilikama za održiva ulaganja u Srbiji, kroz prezentaciju Mape investicionih prilika za Srbiju u skladu sa Ciljevima održivog razvoja.

Ova Mapa, koju su zajednički izradili UNDP i Vlada Srbije, a koja je nedavno predstavljena i u sedištu UN u Njujorku, potencijalnim investitorima daje pregled sektora i oblasti za održiva ulaganja u Srbiji – ona koja donose profit i koja su u skladu sa principima održivosti.

Predstavnici Privredne komore Srbije predstavili su potencijale Srbije u oblastima nautičkog, održivog i kreativnog turizma.

Rekordne cifre posetilaca i atraktivnost Majamija među turistima proističu, kako je navedeno, iz povezanosti i posvećenosti lokalne zajednice, zatim, ulične umetnosti koja se prožima u svim delovima grada i izuzetne raznolikosti kultura i gastronomije.

Investicije, trgovina, IT sektor, kreativne industrije, turizam i edukacija su potencijalni stubovi saradnje privrede okruga Majami Dejd i Srbije, ocenili su predstavnici PKS.

Na marginama zvaničnih razgovora, ministar Memić i članovi delegacije razgovarali su i sa predstavnicima srpske dijaspore na Floridi.

Među velikom dijasporom su i brojni uspešni poslovni ljudi koji su izrazili želju da pomognu u daljem pozicioniranju Srbije, navedeno je u saopštenju.

U nastavku posete SAD, delegacija Srbije će posetiti Tampu i Orlando gde će učestvovati na godišnjoj Konferenciji o turizmu.

Na marginama konferencije planirani su brojni sastanci sa predstavnicima turističkog sektora iz SAD i drugih zemalja, od kojih se posebno izdvaja Dejna Jang, direktorka organizacije Visit Florida, jedne od najvažnijih turističkih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dosadašnja saradnja Srbije i SAD u oblasti turizma bila je usmerena na unapređenje dobrih odnosa na ravnopravnoj osnovi i na obostranu korist.

Uvođenjem direktne avio linije Beograd-Njujork, 23. juna 2016. godine, ponovo je nakon 24 godine olakšan dolazak turista iz SAD. Takođe uvođenje i direktne linije Beograd-Čikago dalje je unapredilo veze dve zemlje.

Turističke organizacije iz Srbije aktivne su na tržištu SAD kako bi promovisali Srbiju kao turističku destinaciju, kroz učešće na sajmovima I promotivnim događajima, kroz studijska putovanja, oglašavanje i promotivne kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari