Ministarka Đedović Handanović: „Nema nikakvog kopanja“ 1Foto: BETAPHOTO/MRE SRBIJE/Emilija Jovanović

U Nišavskom okrugu geološka istraživanja vrše se na tri istražna polja i to na istraživanju metaličnih mineralnih sirovina bakra i zlata. Istraživanja se vrše na teritoriji opština Niška Banja, Ražanj i Svrljig – navodi se u odgovoru ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović na pitanje Jelene Milošević, poslanice Stranke slobode i pravde na kojim lokacijama u Nišavskom okrugu se vrši istraživanje minerala.

– Kada govorimo o eksploataciji mineranih sirovina, ona je u ovom okrugu veoma malo zastupljena. Postoji odobrenje za podzemnu eksploataciju uglja u sklopu Javmog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja-rudnik Aleksinac, ali od novembra 1989. godine ona se ne sprovodi. U ovom okrugu postoje tri odobrenja za eksploataciju nemetaličnih mineralnih sirovina. Dva odobrenja za eksploataciju krečnjaka i jedno odobrenje za eksploataciju kalcita kao industrijske sirovine. Odobrena eksploataciona polja se nalaze na teritoriji opština Niš, Gadžin Han i Ražanj – piše u odgovoru ministarke Đedović Handanović.

Reagujući na navode poslanice Milošević da su masovni ekološki protesti u decembru 2021. godine poslali više nego jasnu poruku nadležnima da „kopati nećete“ ministarka Đedović Handanović je istakla da „nema nikakvog kopanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari