Ministarka: Do početka leta novi javni poziv za dodelu subvencija građanima za zamenu stolarije, fasada, krovova... 1Foto: EPA/MIKE NELSON

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je danas da Srbija ima dobru saradnju sa UN agencijama, a posebno na polju energetske efikasnosti gde zajedno sa Programom za razvoj UN (UNDP) sprovodi program energetske sanacije 28 javnih objekata.

„Najjeftinija je ona energija koja se ne potroši i racionalnije korišćenje energije je cilj sprovođenja programa energetske efikasnosti“, rekla je ona u razgovoru sa zamenikom izvršnog sekretara Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) Dmitrijem Marijašinom i stalnom koordinatorkom UN u Srbiji Fransoaz Žakob o zajedničkim projektima u energetici, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i enrgetike.

Dodala je da će do početka leta biti raspisan novi javni poziv za dodelu subvencija građanima, koje će država, zajedno sa jedinicama lokalne samouprave, nastaviti da sufinansira u projektima zamene stolarije, fasada, krovova, postavljanja solarnih panela i toplotnih pumpi u porodičnim kućama i stambenim zgradama.

„Posebnu pažnju u novom programu subvencionisanja mera energetske efikasnosti ćemo posvetiti energetski ugroženim građanima, kao i opštinama koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha“, rekla je Đedović.

Ministarka je naglasila da su nedavno usvojene izmene Zakona o obnovljivim izvorima energije koje obezbeđuju efikasnije sprovođenje procesa energetske tranzicije, kao i da je tokom vikenda Srbija bila deseta u Evropi po proizvodnji energije iz vetra, što, kako je naglasila, nedvosmisleno pokazuje potencijal Srbije za razvoj projekata koji će omogućiti više zelene energije u energetskom sistemu Srbije.

Zamenik izvršnog sekretara UNECE u Srbiji Dmitrij Marijašin istakao je opredeljenost UNECE da podrži Srbiju u procesu energetske tranzicije i uputio je poziv Srbiji da se pridruži radu stručnih timova za definisanje najboljih načina i alata za dekarbonizaciju energetskog sektora do 2050. koji deluju pod okriljem UNECE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari