Ministarka državne uprave: Srbija stvara državu na dugme 1foto (BETAPHOTO/Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave/gradska opština Novi Beograd)

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Кovačević ocenila je danas, povodom 100 dana rada nove Vlade Srbije, da je najveći uspeh njenog ministarstva ubrzana digitalizacija i to što su inovativna rešenja olakšala ostvarivanje prava građana i privrede pred organima javne uprave.

Ona je u saopštenju navela da je Srbija na dobrom putu stvaranja „države na dugme“, kako je i naziv kampanje inicirane pokretanjem „ePisarnice“, kao najnovije usluge na portalu eUprava.

Na portalu eUprava državni organi su dostupni građanima 24 sata, a oko dve hiljade postupaka može se obaviti onlajn.

„Građani ne moraju da znaju ko je nadležan, pretragom ključne reči biraju postupak i elektronski podnose zahtev koji sistem automatski prosleđuje nadležnom organu, obaveštavajući kome je upućen“, navela je ministarka

Kazala je da se sa sigurnošću može reći da javna uprava prerasta u servis građanima, a da tome doprinosi i to što je početkom maja otvoreno 55. jedinstveno upravno mesto.

„Pored toga što smo ove godine kroz Fond za lokal uložili oko 410 miliona dinara u lokalnu infrastrukturu, nastavili smo da stimulišemo međuopštinsku saradnju“, rekla je Žarić Кovačević i dodala da su oblasti upravljanja ljudskih resursa sprovedene prve aktivnosti u okviru jednogodišnjeg pilot projekta „Uvođenje službenika za etiku i integritet“.

Poručila je da će Ministarstvo nastaviti intenzivno da promoviše javnu upravu kao poželjnog poslodavca i da u cilju privlačenja mladih i taletovanih kadrova teku pripreme za organizovanje Sajma studentske stručne prakse.

Žarić Кovačević je kazala da se, zahvaljujući ukupnom napretku u reformi javne uprave, od Evropske unije očekuje direktna uplata u iznosu od 6,4 miliona evra budžetu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari