Ministarka energetike u poseti Elektrodistribuciji: Zbog remonta i rekordne potrošnje struje u junu i julu EPS uvozio struju 1Foto: MRE/Danilo Mijatović 

Tokom juna i jula zbog izuzetno visokih temperatura zabeležena je rekordna potrošnja električne energije u poslednjih pet godina, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović tokom posete dispečerskom centru Elektrodistribucije Srbije (EDS), saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je rekla da je pred EDS puno posla kako bi se uspešno sprovele investicije koje su u toku.

„U međuvremenu se mora obezbediti stabilno snabdevanje, da se što brže interveniše tamo gde se pojave kvarovi i da se problemi otklone brzo“, dodala je Đedović Handanović.

Ona je navela da su u toku remonti u proizvodnim kapacitetima EDS koji se privode kraju, ali da su „uticali na dostupnost proizvodnih kapaciteta, zbog kojih je EPS eksterno obezbeđivao električnu energiju“.

„Remonti moraju da se rade u letnjem periodu, što je u nekom trenutku – uz rekordnu potrošnju – stvorilo disbalanse. Dobrim planiranjem i nabavkom električne energije unapred po povoljnim cenama, te disbalanse smo efikasno uredili“, rekla je Đedović Handanović.

Direktorka EDS Biljana Komnenić poručila je da je prioritet u radu da se osigura normalno funkcionisanje sistema i da 3,7 miliona korisnika elektrodistributivnog sistema i da imaju neprekidno napajanje.

„Vremenski uslovi nisu pogodovali radu EDS, imali smo oluje sa velikim brojem atmosferskih pražnjenja i visoke temperature, zbog kojih je prošle sedmice zabeležena rekordna potrošnja električne energije, ali su ekipe bile 24 časa na terenu i rešavale sve kvarove“, zaključila je Komnenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari