"Ministarka Tanasković nije slobodna za sastanak": Poljoprivrednici tvrde da za njih nema sluha 1Ilustracija, foto: Printscreen/N1

Zbog loših uslova u agraru, poljoprivrednici su danas traktorima blokirali magistralni put Smederevo – Pančevo u Bavaništu.

Kako su objasnili, njihovi zahtevi su da se izvrši kompletna reforma kada je reč o poljoprivredi. I to, ne samo u stočarstvu, već i u ratarstvu, voćarstvu i drugim granama.

Naime, kako kažu, glavni problem je što su skladišta puna robe, koju nemaju kome da prodaju.

Takođe, prolećna setva je na pomolu, a poljoprivrednici tvrde da nemaju sredstva da to isfinansiraju, s obzirom da izostaju subvencionisani krediti, te je neophodno zaduživanje kod banaka po značajnim kamatnim stopama.

Uz sve navedeno, jedan od zahteva je i da cena pšenice bude viša, odnosno 28 dinara po kilogramu.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić kaže za Danas da je poljoprivrednike, nakon protesta, kontaktirao savetnik u Ministarstvu poljoprivrede Nenad Dolovac.

„Posle protesta kontaktirao nas je šef kabineta Nenad Dolovac, i rekao da će subvencije po hektaru krenuti od 7. aprila. Kako je objasnio, biće isplaćivane nakon podnošenja zahteva. Rekao je i da se sa bankama ispregovaralo za subvencionisane kredite, te da će i to krenuti uskoro. Kada je reč o ceni pšenice, Dolovac je rekao da će Ministarstvo izneti predlog Vladi da ona bude 28 dinara te da da Republička direkcija robnih rezervi otkupi 50.000 tona po ovoj ceni“, prepričava Jakšić.

Ipak, kako napominje, iako su poljoprivrednici izričito tražili sastanak sa ministarkom Jelenom Tanasković, Dolovac im je preneo poruku da ona nema slobodan termin.

„Rekli su nam da ona nije slobodna i da nema termin. Mi to razumemo kao da ministarka poljoprivrede ne želi da se sastane sa poljoprivrednicima kojima je ovo primarna delatnost. Ne bavimo se politikom, niti ulazimo u politička zbivanja između njih, ali je jasno da za nas, izgleda, nemaju sluha. Posle ovoga poljoprivrednici su nezadovoljni, i verovatno će tražiti od ministarke objašnjenje zašto je ovakva situacija u agraru“, kaže Jakšić.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika dodaje da je ovo bio samo protest upozorenja, i da su poljoprivrednici spremni na radikalizaciju protesta širom zemlje ako stanje u agraru ostane loše.

„Smatram da smo bili korektni, i da nismo pravili velike gužve niti nerede. Ispada da su svi zahtevi koje smo tražili – ispunjeni. Ipak, nezadovoljstvo je veliko, jer, čim Ministarstvo neće sa nama da ostvari direktnu komunikaciju, jasno je o čemu se radi. Sve pomenuto nema veze ni sa kakvom politikom, već Ministarstvo mora da sasluša poljoprivrednike kojima je to osnovna delatnost. A ne radne grupe, i ljude kojima je poljoprivreda primarna stvar“, zaključuje Jakšić.

Osim pomenutih primedbi, poljoprivrednici su istakli i da šećerna repa ne može biti preči proizvod od žita i pšenice, koji se značajno manje subvencionišu, ali da o tome još uvek nisu stigli da razgovaraju sa donosiocima odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari