Ministarka otkrila da li je poseta Makrona Srbiji povezana sa potencijalnom izgradnjom nuklearne elektrane 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je za današnje izdanje lista Blic da se pokretanje javne rasprave o nacrtu zakona o izmenama Zakona o energetici, kojim je predlaženo ukidanje zabrane izgradnje nuklearne elektrane, ne može dovesti u vezu sa posetom predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Kako je rekla, predlog izmena Zakona podrazumeva sveobuhvatnu pripremu i odnosi se na celokupnu oblast energetike, gde je deo u vezi sa nuklearnom energijom jedna od izmena koje se predlažu.

Đedović Handanović je rekla da iskustvo pokazuje da vreme od početnog razmatranja opcije nuklearne elektrane do početka rada prve nuklearke iznosi najmanje 10 godina.

Upitana o skladištenju nuklearnog otpada iz Francuske u Srbiji, Đedović Handanović je rekla da je neodgovorno zastrašivanje javnosti neosnovanim argumentima u pogledu uvoza radioaktivnog otpada.

„Ništa nama niko nije uslovio, tražićemo dugoročno najbolje rešeje u interesu naše zemlje i građana Srbije“, rekla je Đedović Handanović, dodavši da domaći zakoni, direktive Evropske unije, konvencije Ujedinjenih nacija definišu da nije moguće sladištiti nuklerani otpad iz Francuske u Srbiji.

Ona je dodala da se u međunarodnj zajednici sve češće govori o „nuklearnoj renesansi“ i da su zemlje poput Italije, Blegije i Švajcarke radikalno promenile energetsku politiku u korist nuklearne energije, te da je Evropi u planu da do 2050. poveća nuklearne kapacitete za oko 50 odsto.

Govoreći o javnoj raspravi o zakonu o energetici koja je počela 21. avgusta, rekla je da je stiglo manje od 10 komentara od kojih se neke odnose i na odredbe o nuklearnoj energiji, ali da je plan da se posle javne rasprave analiziraju primedbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari