Ministarka rudarstva i energetike: Nema otvaranja rudnika na Kosmaju i Avali 1Foto: Printskrin/Youtube/ParlamentSrbija

Povodom saopštenja Udruženja „Naša mesna zajednica“ ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović demantovala je da je „planirano otvaranje bilo kakvog rudnika na podrčju Avale i Kosmaja“.

„Svaki prostorni plan obuhvata deo koji se odnosi na istraživanja sirovina, ali to ne implicira ni same dozvole za istražne radnje, a kamoli otvaranje bilo kakvog rudnika.

Od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobijen je zahtev za dostavljanje uslova za izradu Prostornog plana područja posebne namene predela izuzetnih odlika Avala-Kosmaj. U skladu sa zahtevom, Ministarstvo rudarstva i energetike je dostavilo podatke iz okvira svoje nadležnosti. Treba istaći da se ne radi ni o kakvim istraživanjima metala, odnosno da nije izdato nijedno odobrenje za istraživanje metala.

U ovom trenutku nema planova niti namere za otvaranje rudnika u ovom području, a sve tvrdnje o ovoj temi su izvučene iz konteksta i koriste se u političke svrhe radi laganja i obmanjivanja građana Srbije“, navodi se u reagovanju Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari