Ministarka rudarstva pozvala na debatu i konsultovanje stručnjaka o eksploataciji litijuma 1foto FoNet/MRE

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović je danas ponovila da su potrebni javna debata i „konsultacije stručne javnosti“ o eksploataciji litijuma u okolini Loznice.

Prilikom potpisivanja Memoranduma o razumevanju Vlade Srbije i 20 naučno-akademskih institucija o primeni i razvoju nuklearne energije u Srbiji rekla da treba da se „pojasne i analiziraju određene stvari“ oko projekta „Jadar“ i da „to treba da bude fokus“.

Dodala je da je „važno da shvatimo potencijalni značaj i korist od tog projekta kojeg je prepoznao svet i Evropa određenim pravnim aktima“.

Odgovarajući na pitanje da li Vlada Srbije treba ponovo da se izjasni o projektu „Jadar“, ili da čeka odluku Ustavnog suda, ministarka je rekla da je „pravi put“ da se „imaju neophodni i naučni preduslovi i institucionalni preduslovi… ukoliko i kada se odlučimo za taj korak“, kao u slučaju danas potpisanog memoranduma o razvoju nuklearne energije.

Istakla je da je „prvi preduslov“ da „ne treba donositi sud o nečemu što nije dovoljno izbalansirano sa naučne i stručne strane“, te je zato „važno da imamo širu raspravu, u prošlosti to nismo imali“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari