Ministarstvo energetike: Sve je spremno za početak grejne sezone 1Foto: MRE/Ana Paunković

Obezbeđeno je dovoljno energenata, remonti u toplanama uspešno su završeni i sve je spremno za isporuku toplotne energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike, nakon današnjeg sastanka „sa najvažnijim energetskim subjektima o pripremljenosti za grejnu sezonu koja kalendarski počinje 15. oktobra“.

Predstavnici „Elektroprivrede Srbije“ predstavili su podatke o trenutnoj situaciji i projekcijama kad je reč o proizvodnji uglja, električne energije i pogonskoj spremnosti.

Istaknuto je su zalihe uglja kao i akumulacije na visokom nivou, da se remonti završavaju prema planu i da će EPS obezbediti pouzdanu proizvodnju energije tokom grejne sezone.

Predstavnici „Elektrodistribucije Srbije“ istakli su da su tokom ove godine realizovana najveća ulaganja u distributivni sistem, zamenu 34.000 starih stubova betonskim, modernizaciju 2.400 kilometara mreže i postavljanje više od pola miliona digitalnih brojila.

„Time je unapređena sigurnost snabdevanja električnom energijom širom zemlje, omogućeno brže otklanjanje kvarova i smanjenje prekida u snabdevanju. Naglašeno je da posle duže od decenije postoji visoka popunjenost opreme u magacinima i da je na vreme završena seča rastinja“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su predstavljeni i podaci o popunjenosti skladišnih kapaciteta, snabdevanju i distribuciji u gasnom sektoru.

„Ukazano je da će se posebna pažnja posvetiti potencijalnom prekidu snabdevanja prirodnim gasom iz pravca Ukrajine, kako bi se analizirao uticaj ovog događaja na transportni gasni sistem i posledično na isporuku gasa u potrebnim količinama toplanama u Srbiji. Rečeno je da su dogovorene dodatne količine snabdevanja gasom iz Azerbejdžana tokom predstojeće zime, da se radi i na osiguravanju dodatnih količina iz Rusije i da je sve obezbeđeno za sigurno snabdevanje, iako dođe do rasta tražnje za gasom usled potencijalno niskih temperatura“, zaključuje se u saopštenju MRE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari