Ministarstvo finansija: Nova demo verzija sistema elektronskih faktura 1Ministarstvo finansija: Foto A. Roknić /Danas

Кorisnicima Sistema elektronskih faktura (SEF) dostupne su nove funkcionalnosti, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

Кorisnici SEF-a mogu da pristupe demo verziji sistema SEF 3.9 na kojoj su dostupne izmenjene evidencije obračuna poreza na dodatu vrednost: Pojedinačna evidencija PDV i Zbirna evidencija PDV.

Кorisnici mogu isprobati i otpremanje Pojedinačne i Zbirne evidencije PDV putem aplikativnog interfejsa (API, koristeći nepromenjenu tehnologiju – JSON datoteke).

Za demonstraciju su dostupne nove poreske kategorije: S10, S20, AE10 i AE20, uz odgovarajuće šifre za primenu poreskih kategorija za sve elektronske fakture (faktura, avansna faktura, dokument o povećanju i dokument o smanjenju), i to kako za korisnike koji SEF-u pristupaju putem korisničkog, tako i za one koji pristupaju putem aplikativnog interfejsa.

Takođe, uređena je mogućnost da korisnici sistema opredele svoj status u smislu Zakona o porezu na dodatu vrednost – da li su obveznici PDV ili nisu, kao i da odrede poreski period, ukoliko su obveznici PDV.

Među najznačajnijim unapređenjima verzije SEF-a 3.9 su i izmene koje se odnose na integraciju sa sistemom Uprave carina, kao i omogućavanje unosa više bankarskih računa na profilu subjekta, te prikazivanje NBS IPS QR koda na generisanom spoljnom prikazu fakture (PDF).

Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o elektronskom fakturisanju donet je i objavljen 2. avgusta ove godine, sa početkom primene od 1. septembra, osim odredaba koje se odnose na elektronsko evidentiranje prethodnog poreza (primenjivaće se za poreske periode koji počinju posle 31. avgusta ove godine).

Od početka korišćenja Sistema elektronskih faktura kroz sistem je razmenjeno preko 205 miliona e-faktura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari