Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da će zatražiti utvrđivanje okolnosti zbog kojih je na pruzi Beograd – Bar u blizini Priboja došlo do iskliznuća četiri vagona sa žitom. Usled incidenta je prekinut saobraćaj na tom međunarodnom koridoru, a pričinjena je i znatna materijalna šteta.

Ministarstvo zahteva da Železnice Srbije i Komisija za isleđenje vanrednog događaja saopšte da li je bilo propusta u transportu tereta ili neispravnosti na pruzi koje bi mogle biti uzrok iskliznuća vagona, kao i da se što pre utvrdi i saopšti kolika je direktna i indirektna šteta. Ministarstvo zahteva od Železnica Srbije da obavesti javnost o uzrocima udesa, sankcioniše krivce, kao i da preuzme punu odgovornost za bezbednost saobraćaja, ljudi i imovine o čijem se transportu brine. U saopštenju se dodaje da će se insistirati da se u Železnicama i ostalim javnim preduzećima, uspostavi pregledno poslovanje, racionalizuju troškovi funkcionisanja i da prioritet bude investiranje u infrastrukturu, kao jedini dugoročan način za unapređenje poslovanja.

Inače, i u tom ministarstvu juče je došlo do primopredaje dužnosti, pa su sada ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razmenili funkcije i preuzeli te resore. U prethodnoj vladi Mihajlovićeva je bila zadužena za energetiku, a Antić za saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari