Ministarstvo poljoprivrede spremno je da posreduje u pregovorima poljoprivrednika i prerađivača, ali ne želi da nameće visinu otkupnih cena, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Danilo Golubović posle jučerašnjeg sastanka sa paorima koji su najavili proteste nezadovoljni zbog niskih otkupnih cena kukuruza, suncokreta i pšenice.


– Znamo za najavu protesta poljoprivrednika, ali je praksa pokazala da to nikome ne donose dobro. Mi smo razgovarali sa proizvođačima uljarica, a očekujemo i razgovore poljoprivrednika i uljara, spremni smo da posredujemo, ali nećemo nametati cene – rekao je on.

Golubović je objasnio da je sastanak sa uljarima sazvan da bi se čulo njihovo obrazloženje stanja s cenom i otkupom suncokreta, ali da rešenje problema moraju da zajedno nađu proizvođači i prerađivači. Prema njegovim rečima, uljari su obećali da će poštovati cene na svetskom tržištu a najavili su i sastanak sa udruženjima poljoprivrednika kako bi rešili problem.

Ratari, međutim nisu odustali od najavljene vožnje a Miroslav Grubanov iz udruženja poljoprivrednika „Paor“ iz Crepaje precizirao je da će proizvođači iz južnog Banata krenuti traktorima za Beograd, dok će udruženja iz srednjeg Banata blokirati uljare u Zrenjaninu i Novoj Crnji. Grubanov tvrdi i da su paori prinuđeni na ovakav vid protesta a o akciji su se dogovorili pre dva dana u Pančevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari