Ministarstvo poljoprivrede: Zbog slabog roda, izvesno povećanje otkupne cene maline 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ/MO)

Na sastanku između Aleksandra Martinovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predstavnika Udruženja proizvođača maline „Vilamet“ i predstavnicima nekoliko preduzeća koja se bave otkupom malina koji je juče održan u Arilju, sagledan je rod maline u ovoj godini, a bilo je reči i o izvesnom povećanju otkupne cene, saopštilo je Ministarstvo.

„Činjenica je da je rod maline u ovoj godini značajno podbacio, pa se očekuje da u narednim nedeljama i mesecima dođe do povećanja otkupne cene, koja po prvobitnom dogovoru iznosi 250 dinara po kilogramu. Takvi ekonomski indikatori postoje, ali s obzirom na to da se više od 95 odsto naše maline izvozi, da su naša konkurencija Poljska, Ukrajina, Čile sa svojim ogromim plantažama maline, dogovor je da sagledamo kretanje cene na evropskom tržištu i potom se ponovo ovde, u Arilju, sastanemo naredne nedelje“, istakao je Martinović.

Ministar je još jednom podvukao da će se sa dijalogom na relaciji država, lokalna samouprava, otkupljivači i proizvođači maline nastaviti i u budućnosti, jer, kako je naveo, jedino razgovorom i zajedničkim pristupom prevazilaženju ovog višedecenijskog izazova može da se ojača malinarstvo, kao grana poljoprivrede koja je za zapadnu Srbiju od izuzetnog značaja.

Dodao je da malinarstvo za Vladu Republike Srbije, između ostalog, predstavlja i stratešku granu poljoprivrede, odnosno da je demografski značajno, te da državna pomoć proizvođačima maline ujedno predstavlja i nastojanje države da zadrži mlade ljude. Martinović je potom izrazio zahvalnost proizvođačima i otkupljivačima maline na iskazanom međusobnom razumevanju i zajedničkom stremljenju ka prevazilaženju izazova u malinarstvu, a zahvalio se i predsedniku opštine Arilje Predragu Maslaru, koji aktivno učestvuje u svim pregovorima.

Sastanku je pored ministra Martinovića prisustvovala i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Livija Pavićević, direktor Uprave za agrarna plaćanja Slobodan Nikolovski i predsednik opštine Arilje Predrag Maslar. Sa strane proizvođača malina prisutni su bili Mileta Pilčević, Lazar Todorović, Milan Radojičić, Sredoje Crvenković i Miloš Radovanović ispred Udruženja proizvođača maline „Vilamet“, dok su sa strane hladnjačara prisustvovali Milan Stanić iz preduzeća „Stanić d.o.o“, Slobodan Obradović ispred preduzeća „Drenovac“, Rade Ljubojević iz preduzeća „Sirogojno“, Aleksandar Marković ispred fabrike „Budimka“ ITN grupa, kao i Radoje Cvetić iz preduzeća „Master Frigo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari