Ministarstvo poljoprivrede: Poziv poljoprivrednicima da prijave zloupotrebe poljoprivrednog zemljišta  1foto (BETAPHOTO/Represent/Sunoko/Sara Opačić)

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) radi na izmeni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, koja će omogućiti da se poljoprivrednicima dozvoli upis parcela u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava na osnovu posebne izjave overene kod notara pod krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Izjava bi garantovala da je navedena parcela ona koju baš oni obrađuju što će i dokumentovati nadležnim inspekcijama tokom provere.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva na ovaj način bi se obezbedilo da pravo na podsticaje ostvaruju isključivo poljoprivrednci koji prijavljeno zemljište i obrađuju – u svoje ime i za svoj račun i da subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.

„Apelujemo na poljoprivredne proizvođače da sačekaju do donošenja pomenutih izmena i dopuna Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju kojima će tačno biti precizirani uslovi i načini shodno zakonskim regulativama“, navodi se u saopštenju gde se takođe pozivaju svi koji imaju informacije o zloupotrebama u vezi sa prijavom poljoprivrednog zemljišta da pošalju informacije o zloupotrebama na elektronsku adresu [email protected].

„Svaka informacija može biti od izuzetne koristi jer ćemo tako moći brže da kontrolišemo i suzbijemo sve eventualne zloupotrebe, a samim tim ubrzamo isplatu subvencija onima koji zaista imaju pravo da ih dobiju. Zajednički je interes da novac svih građana Srbije namenjen jačanju naše poljoprivrede i prehrambene industrije bude iskorišćen na najbolji mogući način“, zaključuju u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari