Ministarstvo poljoprivrede: Udeo vode Jadra nije značajan u vodosnabdevanju Srbije 1Drina Foto: puteviavanture.rs

Ministarstvo poljoprivrede negiralo je danas navode predsednika Upravnog odbora Centra za evropsku politiku Srđana Majstorovića da je područje na kojem se planira rudarenje litijuma kroz projekat „Jadar“ poznato po voćarstvu i da obezbeđuje trećinu vode za piće u Srbiji, ističući da udeo vode sa područja sliva reke Jadar u ukupnom vodosnabdevanju zemlje nije značajan.

Ministarstvo navodi i da proizvodnja voća u ovom regionu nema presudan uticaj na nacionalnu privredu koja neće biti ugrožena planiranim projektom.

Kako je naglašeno, prema Strategiji upravljanja vodama na teritoriji Srbije do 2034. godine na području čitave države godišnje padne oko 63,7 milijardi metara kubnih vode, od čega oko 16 milijardi metara kubnih otekne u vodene tokove, dok se ostatak vraća u atmosferu evapotranspiracijom, a da sliv reke Jadar, „čija površina iznosi približno 958 kvadratna metra, predstavlja oko 15 odsto sliva Drine ili oko 1,08 odsto u odnosu na teritoriju Srbije“.

„Da bi se dobio bolji utisak o tome koliko je sliv Jadra mali u poređenju sa slivovima većih reka u Srbiji, navodimo podatke o površinama neposrednih slivova reka: Dunav 81.560 kvadratnih metara, Sava 16.160 kvadratnih metara, Velika Morava 38.260 kvadratnih metara, Južna Morava 15.696 kvadratnih metara i Zapadna Morava 15.313 kvadratnih metara“, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede su istakli i da ukupan udeo proticaja sliva reke Drine u Srbiji, kojoj pripada i sliv Jadra, iznosi oko 3,34 odsto u odnosu na ukupne proticaje na teritoriji Srbije.

„Zahvaćene količine vode iz izvorišta javnog vodosnabdevanja na teritoriji Mačvanskog okruga, kome pripada i Grad Loznica, a obuhvata i opštine Bogatić, Šabac, Vladimirci, Koceljevo, Mali Zvornik, Krupanj i Ljubovija, prema podacima iz Strategije iznosi 22,85 x 106 metara kubnih godišnje, što predstavlja oko 3,3 odsto zahvaćene količine voda Republike Srbije, bez AP Kosovo i Metohija, a udeo zahvaćenih voda sa područja sliva Jadra je zanemarljivo mali u odnosu na ukupnu površinu okruga“, precizirano je u saopštenju.

Kada je reč o voćarstvu, na teritoriji grada Loznice i okolnih opština, voće se gaji na oko 7.000 hektara, što čini oko četiri odsto ukupne površine pod voćem u Srbiji.

Iz Ministarstva poljoprivrede su naveli da, iako je voćarstvo prisutno, „ovaj region ne spada u oblasti gde je proizvodnja voća okosnica privrede, niti se ističe po intenzivnim zasadima i visokim prinosima“.

„Na osnovu ovih podataka, jasno je da udeo vode sa područja sliva reke Jadar u ukupnom vodosnabdevanju Republike Srbije nije značajan, kao i da proizvodnja voća u ovom regionu nema presudan uticaj na nacionalnu privredu, a svakako i neće biti ugroženi planiranim projektom“, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede su zbog toga apelovali na, kako je navedeno, odgovorno i informisano iznošenje podataka koji su od javnog značaja, kako bi se izbeglo širenje netačnih informacija koje mogu da dovedu do nepotrebnog uznemiravanja javnosti.

Ova tema, smatraju, zaslužuje ozbiljan i naučno zasnovan pristup koji uzima u obzir sve relevantne činjenice i kontekst.

Iz Ministarstvo poljoprivrede su naglasili i da „pružaju punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u realizaciji svih važnih razvojnih projekata koji će omogućiti dalje jačanje naše ekonomije, rast bruto domaćeg proizvoda i bolji život za sve naše građane“.

„Realizacija ovih projekata važna je i za našu poljoprivredu i naše poljoprivredne proizvođače, jer bez snažne industrije nema ni snažne poljoprivrede, pri čemu su te dve grane privrede potpuno kompatibilne“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari