Predstavnici sindikata, poslodavaca i Ministarstva za rad i socijalnu politiku juče su u Aranđelovcu počeli dvodnevno usaglašavanje teksta Zakona o radu koji bi trebalo da završi u formi predloga za njegove izmene. Na radnu verziju teksta sa kojim su socijalni partneri bili upoznati u petak, svoj predlog izmena postojećeg zakona dostavili su naknadno Ministarstvo privrede i Inspekcija rada.

Predstavnici reprezentativnih sindikata Ljubiša Orbović i Nenad Čanak za Danas su rekli da te naknadno dostavljene izmene još nisu stigli ni da pročitaju ni da o njima zauzmu stav. „Tek treba da vidimo u kom pravcu to ide“, rekao je za Danas Orbović. Čanak i Orbović ne veruju da će usaglašavanje prve verzije predloga biti okončano tokom predviđena dva dana, koliko je planirano da traje sastanak u Aranđelovcu, a sumnjičavi su i u pogledu plana da inovirani Zakon o radu bude gotov do kraja godine. „Danas smo radili ceo dan i stigli smo do 6. člana“, rekao je oko 16 sati za Danas Nenad Čanak. „Uglavnom se slažemo, nema velikih iskakanja, ali još nismo stigli do odredaba o otkazu. Kad dođemo do otkaza, onda ćemo tek da vidimo“, kaže Čanak.

Na skupu je učestvovao i ministar rada Jovan Krkobabić i, prema rečima učesnika, on se složio da vremensko ograničavanje u pronalaženju konsenzusa oko najprihvatljivijih rešenja nije prihvatljivo. „Ako Zakon može da se donese do kraja godine, nije sporno, ali ako ne može?“, rekao je za Danas predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubiša Orbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari