Ministarstvo rada došlo u Juru, i predstavnici nemačkog Dajmlera u inspekciji 1Foto: S. Atanasovski/Privatna arhiva

Radnici kompanije Jura u Leskovcu, koji štrajkuju četvrti dan, za sat vremena očekuju dolazak delegacije Ministarstva za rad, koji će posredovati između štrajkača i poslodavca.

„Prva smena je tu, čekamo drugu, za 14 časova je zakazan sastanak, to mi je poslodavac preneo poruku da dolaze ljudi iz Ministarstva kao medijatori između nas i poslodavca“, rekao je za Betu predsednik Organizacije Samostalnih sindikata metalaca u Juri Predrag Stojanović.

Stojanović se nada dogovoru, u suprotnom, kakao je naveo, radnici nastavljaju sa štrajkom.

„Mislim da ono što tražimo, nije ništa što ne bi smelo, naša država je donela taj zakon da kompanije koje koriste subvencije, koje nisu u stečaju radniku isplaćuju minimalac uvećan za 20 odsto“, kazao je on.

Jedna od opcija je i radikalizacija štrajka, a prema Stojanovićevim rečima, planiraju da zatvore prilaz fabrici.

„Ne može nijedan kamion da uđe, ne može ni da izađe. Ako se ne poštuje naš zakon onda nećemo ni mi da poštujemo“, najavio je Stojanović.

Proizvodnja, kako je naveo, ovih dana radi redukovano.

Ovu fabriku danas je posetila i revizorska delegacija „Dajmlera“, koji su poslovni partneri iz Nemačke, a štrajkači su im na ulazu pokazali transparent sa zahtevima na engleskom jeziku.

Radnici se nadaju da će im i oni pomoći, a Stojanović je dodao da nikada nije želeo da Jura ode iz Leskovca, navodeći da poslovodstvo samo treba da promeni politiku, jer su, naglasio je, radnici ljudi, a ne miševi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari