Od kompanije Baltik aviejšen sistems zatražili smo zvaničan stav o tome da li će hapšenje ruskog biznismena Vladimira Antonova uticati na saradnju sa Jat ervejzom i Srbijom, saopštilo je juče Ministarstvo za infrastrukturu.

Naime, juče je ministar unutrašnjih poslova Litvanije Rajmundas Palaitis objavio da je Antonov uhapšen u četvrtak u Londonu po evropskom nalogu, pošto je otkriveno da njegove banke u Litvaniji i Letoniji, Snoras i ogranak Latvijas Krajbanka, imanju veliki manjak u aktivi, koji ukupno dostiže oko 600 miliona dolara. Vlasti dve zemlje zbog toga su konfiskovale njegove banke. Inače, krajem septembra, bilo je objavljeno da je Antonov, jedan od vlasnika litvanske grupe Baltik aviejšen sistems, zainteresovan za osnivanje zajedničke aviokompanije sa Vladom Srbije i da je jedini otkupio tendersku dokumentaciju za izbor strateškog partnera za Jat ervejz.

Međutim, prema podacima kojima raspolažu srpske vlasti, ruski biznismen Antonov, ne nalazi se na listi akcionara kompanije Baltik aviejšn sistems. Ipak, Ministarstvo za infrastrukturu navodi da „radi zaštite javnog interesa i reputacije Jata prati i analizira sve informacije o osobama koje se povezuju sa Baltik aviejšn sistemom, koji je jedini otkupio dokumentaciju na tenderu za strateškog partnera države u osnivanju nove aviokompanije“. U saopštenju koje je izdalo Ministarstvo, tvrdi se i da je Baltik aviejšn sistem ispunio sve kvalifikacione uslove na tenderu za strateškog partnera u srpskoj avio-kompaniji i da konkretna ponuda treba da bude dostavljena do 12. decembra 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari