5GFoto: Marko Aliaksandr / Shutterstock.com

Strategijom razvoja sistema elektronskih komunikacija do 2027. koju je Vlada Srbije usvojila je 8. avgusta, uspostavljen je novi strateški okvir za izgradnju bezbedne, pouzdane i pristupačne infrastrukture elektronskih komunikacija da bi svi građani, privredni i drugi subjekti u potpunosti koristili prednosti digitalne ere, saopšteno je danas.

Cilj Strategije je da se u celosti prilagodi oblast elektronskih komunikacija rastućim potrebama građana i privrede, kao i celokupnog društva, navodi se u saopštenju Ministarstva informisanja i
telekomunikacija.

Primarni fokus Strategije je nastojanje da se prevaziđu razlike između urbanih i ruralnih područja u pogledu izgradnje širokopojasne komunikacione infrastruktur i povezivanje izdvojenih odeljenja škola i domaćinstava u nerazvijenim i ruralnim oblastima na brzi internet.

Jedan od ciljeva je i nastavak izgradnje mreža nove generacije i uvođenje 5G mreže. Regulatorni okvir za uvođenje 5G mreže i stvaranje bezbednosnih preduslova, definisanih Strategijom, biće završeni u tekućoj godini, navodi se u saopštenju.

Regulatorno telo će nakon toga sprovesti aukciju i dodelu dozvola u toku 2025. godine nakon čega će biti omogućeni svi uslovi da operatori otpočnu sa postavljanjem 5G mobilne mreže. Već sada su svi naučno–tehnološki parkovi pokriveni 5G mrežom, dok će i ceo kompleks EKSPO 2027 takođe biti pokriven na ovaj način.

Uvođenje mreža nove generacije pratiće i uspostavljanje jedinstvene elektronske evidencije za postavljanje baznih stanica i redovno merenje nivoa zračenja, naglašava u saopštenju Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari