Ministarstvo poljoprivrede: Sporna kinder jaja nisu uvezena u Srbiju 1Foto: N1

Kinder jaja iz serije „Kinder Surprajz“ koja se dovode u vezu sa pojavom salmonele na tržštima Velike Britanije i nekih EU zemalja, nisu uvezena kod nas, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije potvrdilo je danas da u zemlju nisu uvezena kinder jaja sporne serije „Kinder Surprajz“ (Kinder Suprise) koja kompanija Ferero proizvodi u Belgiji.

U Ministarstvu poljoprivrede kazali su da granična fitosanitarna inspekcija redovno kontroliše proizvode biljnog i mešovitog porekla, te da će se u predstojećem periodu pojačati kontrola spornih Ferero proizvoda koji dolaze iz fabrike u Belgiji.

Konditorska kompanija Ferero je prethodno, početkom ove sedmice, povukla kinder jaja sa pojedinih tržišta zbog prijave više slučajeva salmonele, najviše u Velikoj Britanji, a kako je precizirano, povučena su „Kinder Surprajz“ jaja koja se prodaju i na komad i u pakovanjima sa više komada.

Agencija za bezbednost namirnica EU (EFSA) i Zdravstvena ustanova EU (ECDC) pokrenule su istragu u vezi sa italijanskim proizvođačem čokolade zbog pojave salmonele u kinder jajima i objavile da je do sada bilo 105 potvrđenih slučajeva oboljenja od salmonele i 29 sumnji, većina kod dece mlađe od 10 godina.

Iz EFSA i ECDC ukazali su da su određeni čokoladni proizvodi indentifikovani kao najverovatniji izvor zaraze salmonelom i najavili da će naredne sedmice saopštiti rezultate istrage.

Najviše slučajeva salmonele, 63 prijavila je Velika Britanija, a na slučajeve zaražavanja salmonelom sumnja se i u Belgiji, Švedskoj, Luksemburgu, Holandiji i Norveškoj, Francuskoj, Nemačkoj i Irskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari