Iako je Vlada najavila da će odmah stupiti na snagu odluka da se direktori javnih preduzeća i onih u većinskom vlasništvu države biraju putem konkursa, čak ni u firmama na čijem čelu se trenutno nalaze vršioci dužnosti, to nije učinjeno niti se zna kada će. Naime, odluka Vlade odmah bi trebalo da bude primenjena samo na one firme kojima rukovode vršioci dužnosti, pošto direktori koji su već postavljeni, imaju pravo da na svojoj funkciji ostanu do kraja mandata.


U Jat ervejzu i Srbijašumama, gde je ovakva odluka primenljiva, još uvek nije raspisan konkurs. Kako kažu u Srbijašumama, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede im još uvek nije poslalo preporuku šta treba da čine po tom pitanju.

– Za sada nismo dobili nikakav predlog ili nalog od resornog ministarstva. Ukoliko do toga dođe, postupaćemo prema naloženom – kaže za Danas Suzana Vasiljević, predstavnik za medije tog preduzeća.

Međutim, prema rečima Gorana Đakovića iz Ministarstva poljoprivrede, ovo ministarstvo nije nadležno da raspisuje konkurs za izbor direktora javnih preduzeća, pa ni Srbijašuma, jer je ovaj posao regulisan aktima javnih preduzeća. Kako je Đaković navodi, javna preduzeća će biti naknadno obaveštena o zaključku Vlade.

U Jatu nemaju komentar vezan za odluku Vlade, dok su nam iz Ministarstva infrastrukture i energetike rekli da ovih dana postoje važnije stvari od pitanje reizbora direktora u javnim preduzećima, budući da su trenutno domaćini kineskoj delegaciji i da se očekuje poseta premijera Italije Silvija Berluskonija, tako da će javni konkurs za generalnog direktora Jata morati da sačeka.

Bez konkursa i u Beogradu

Odluka Vlade o izboru direktora putem konkursa trebalo bi da se primenjuje i na lokalnom nivou, ali se i tu javljaju slični problemi. U Beogradu, na primer, to je slučaj sa Gradskim saobraćajnim preduzećem, gde se još uvek ne zna kada će biti raspisan javni konkurs. U GSP-u kažu da je Grad, kao osnivač, nadležan za postavljanje i smenu rukovodilaca, a u Sekretarijatu za saobraćaj smatraju da nisu nadležni za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari