Ministri saobraćaja Zapadnog Balkana za bolju putnu mrežu 1Foto: Radmila Marković (arhiva)

Ministri transporta Zapadnog Balkana potpisali su danas na Samitu Putevi Zapadnog Balkana održanom u Tirani dokument kojim se posvećuju izgradnji mreže puteva TENT-T koji će povezati region između sebe i sa Evropskom unijom.

U dokumentu pod nazivom „Posvećenost putevima budućnosti“ ministri su se obavezali na ispunjenje prioriteta u oblasti sabraćaja uključujući održavanje puteva, popravku postojeće infrastrukture, saradnju u elektronskoj naplati putarina, povećanju bezbednosti i izgradnji stanica za po+unjenje električnih automobila.

Samit koji su organizovali Stalni sekretarijat transportne zajednice, Evropska investiciona banka (EIB), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) okupio je inistre saobraćaja iz regiona, predstavnike Evropske komisije i firme iz putnog sektora.

U praksi ovo znači identifikaciju najopasnijih delova puteva i povećanje bezbednosti prelaza gde se 59 odsto svih fatalnih nesreća u regionu dešava.

EIB je uključila bezbednost u svoje dokumente kako bi kreirala investicione programe.

„Na Zapadnom Balkanu EIB je finansirala obnovu i unapređenje bezbednosti na stotinama kilometara puteva i razvija regionalni progrm za održivu popravku postojeće putne mreže zajedno sa Evropskom komisijom“, rekla je Lilijana Pavlova, potpredsednik EIB za Zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari