Blokada izvoza robe na Kosovo najveću štetu već je nanela malim i srednjim preduzećima, ali i velikim kompanijama poput „Simpa“, a u nekim preduzećima već su primorani da iz ovih razloga smanje broj uposlenih radnika.


Mesečni gubici u samo sedam preduzeća iz sektora srednjih preduzeća iz Preševa i Bujanovca, već sada iznose oko 600.000 evra, procene su iz Razvojne agencije za Bujanovac i Preševo.

Dželal Hasani, direktor Razvojne agencije za Danas kaže da za „neka preduzeća postoji veliki rizik da budu zatvorene, a neke će drastično smanjiti obim posla s obzirom da naše lokalno tržište ne zahteva toliki obim proizvod, koliko te firme mogu da proizvedu“.

– Ovo je procena koja je napravljena samo u sektoru srednjih privrednih kolektiva, pa sveukupno od embarga na plasman robe na Kosovo ona iznosi sasvim sigurno već sada oko million evra – navodi Hasani.

– Kompanija „Fluidi“ za proizvodnju sokova, koja izvozi i u EU i SAD mesečno gubi i do 400.000 evra jer je više od pedeset procenata odsto sokova prodavala na kosovskom tržištu – ocenjuje za Danas menadžer Bujar Mustafa. „Pedeset odsto radnika smo već otpustili pa je ozbiljno dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje naše kompanije, ocenjuje Mustafa.

Trgovinsko preduzeće „Elhan komerc“ iz Bujanovca, koje je na Kosovu plasiralo građevinski materijal velikih firmi iz Srbije, primorano je da traži partnere iz okolnih zemalja kako ne bi u potpunosti prestalo sa plasmanom robe na Kosovo.

– Našem preduzeću je nanesena velika šteta, zato što poslednjih mesec dana nismo uspeli ništa da plasiramo na Kosovu, tako da je šteta neprocenjiva za nas, koji plasiramo tuđe proizvode, ali je još veća šteta za proizvođače građevinskog materijala iz Srbije – navodi za Danas vlasnik „Elhan komerca“ Nedžad Beljulji.

Prve procene govore da je zbog embargo vranjski „Simpo“ i „Alfa plam“ već zabeležili minus od oko pola miliona evra. Dovedeno je u pitanje i funkcionisanje „Simpove“ fabrike u Zubinom Potoku. Opštine Bujanovac i Preševo sa skromnim privrednim potencijalom na ovaj način dodatno su opterećene jer će porasti broj nezaposlenih i drastično biti smanjeni prihodi koji su ostvarivani na kosovskom tržištu koje je bilo najbliže za plasman proizvoda pre svega iz oblasti robe široke potrošnje, građevinskog materijala. Iz Regionalne privredne komore u Leskovcu koja pokriva područje 13 opština Pčinjskog i Jablaničkog okruga upozoravaju da bi ukoliko ovakvo stanje potraje najveću štetu mogli da pretrpe proizvođači u sektoru prehrambene industrije, kao i proizvođači voća i povrća. Vojkan Ristić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari