Miodrag Zec: Ljubav između Kine i Srbije bila bi kao ljubav između slona i miša

Ostavite komentar


  1. Mnogo je bolje onaj DOS-ovski period, u vreme kada je Kina preticala SAD po mnogim stvarima mi smo se ponašali kao da oni ne postoje. Pa kao rešenje za RTB Bor bilo je da se sadi kikiriki.

  2. Ovaj nije dostojan da bude profesor. Pravi rijaliti profesor samo priča u doskočicama i poluvicevima. Još jedan u nizu kritičara svega i svačega kao i onaj Rade Bogdanović ili Dr. Nestorović samo zabava i samo šou. Posle se pitamo gde nam je prosveta sa ovakvim profesorima.

  3. Da li to znači da mi možemo da budemo prijatelji samo sa drugim ‘ miševima ‘ ?

  4. S tim što slon živi par hiljada kilometara od Miša , a miš je za vratom bednoj muvi koji mu je oteo lenji i glupi lav koji živi preko okeana i mož da rikne svakog časa od problema i kockarskih dugova.

  5. Uz svo postovanje sav opus profesora se zasniva na kritici nečeg što je bilo. To se kod nas zove večiti kritičar.

  6. Celicno prijateljstvo. To na Balkanu nije nista novo. Celicno prijateljstvo je postojalo i izmedju Kine i Albanije, izmedju Mao Ce Tunga i Enver Hodze. Celicno prijateljstvo je jednog dana zavrsilo u topionici starog gvozdja. Velika i tragicna istina je da su i Srbi i Albanci – kao narod politicki analfabete o geo-strateskim relacijama potpuno neobavesteni i zaslepljeni dirigovanim mas-medijima i tradicionalnom guslarskom interpretacijom sveta i zivota u tom svetu.

  7. Neke zemlje poštujemo,nekima se divimo,neke volimo.Prema nekim zemljama smo ravnodušni a neke ne volimo.U čemu je problem sa Kinom.

  8. Vučić sve svoje promašaje proglašava pobedama.
    Tako je i sa Kinom. Dao je sve, a nije dobio ništa,. Štaviše, naneo nam je štetu.
    Dao je Bor, železaru, izgradnju autoputeva i železničke infrastrukture, prihvatio zagađivačku proizvodnju guma, sporazumima otvorio široka vrata kineskoj robi, a dobio je praznu kesu.

  9. A ljubav između Zapada i Srbije je kao ljubav između čopora vukova i ovce.

  10. Kina i Srbija su nespojive i kulturolosku toliko razlicite da je bolesno pricati o bilo kakvoj bliskosti. Kao i sve ostalo cista budalastina.

  11. Sta ce biti sa Srbijom kada se misevi razjure? Prazna, ocerupana kolonija koja ce destinama godina vracati dugove koje je vu-ci-ci i njegova alava druzina napravili.

  12. Kinezi nisu svesni koliko su srećni, što Tajvan nije Srbija! Videli bi oni svoga Budu,,, (Balašević više o tome u „Legendi o Gedi Gluperdi“!)

  13. Šta su radili svi pre Vučića sa Borom i Smederevom koji su godišnje od Srbije dobijali par stotina miliona evra da bi opstali i dalje pravili gubitak? Za saniranje i razvoj železare i RTB Bora Srbiji su trebale milijarde, a ne milioni evra, a u budžetu rupa bez dna. Profa je pametan, ali previše nabrušen protiv ove vlasti.

  14. Slon nikada ne napada miša koji uvek može da živi u njegovoj blizini bez bojazni. Problem je sa zapadnim zmijama koje će vas ujesti kadgod im se prohte.

  15. Sve je lepo i jednostavno objasnio. Ovi sto se bune, izgleda im smeta i što je tačno.

  16. Колико ја могу да видим да ови ботови( СКОТОВИ),имају само дилему да ли је боље да будемо руска губернија или кинеска провинција,јер њихова памет и лоповлук ове власти само дотле досежу.Србија је на жалост кинеска економска и руска политичка колонија,јер има већину глупог народа.

  17. A ljubav Srbije (neuzvraćena) prema EU je kao ljubav ovce prema kojotu

  18. Da li to bese onaj Zec sto bese neki direktor u agenciji za privatizaciju? Ako je to Taj ekonomista svaku njegovim rec citacu sa izuzetnim oprezom.

  19. @Wuest
    …Ne sa drugim miševima, nego slonovima. Ovi nezvani su nas je uvek gazili, ili koristili. A zvalu smo one koji to nisu.

  20. Kina je oduvek imala duboke veze sa zemljom Srbijom. Postovani Danas! Ucinite uslugu I objavite post jednog obozavatelja predsednika Vucica. Ili vam netko brani?

  21. Ja volim Kineze zato što im je upaljač 20 din,s baterija 10 dinara!

  22. Imali smo RTB ,pa smo za državu samo pravili ogromne gubitke,nismo znali da radimo a i savremenu opremu i tehnologiju nismo imali.Ovako Srbija ima barem neku korist.Iz fotelje lako je i licemerno kritikovati.

  23. па кад је тако ,што не урадите и спречити ту љубав.
    Боље је било у малом, док смо градили и расли, а сад да неко згрће то наше, и ако је мало наше је и ми морамо то рационално и економски планирати, радити и живети.
    Само наши интереси, наша економија, индустрија имаш иметак у служби побољшања.

  24. Kina nikome ništa nije nikada dala, recimo u odnosu na SADe koji je mnoge zemlje podigao iz pepela i po Evropi i po svetu.

  25. Da li bi pre za bračnog partnera izabrali amerikanca/ku, evropljanina/ku ili tamo nekog kineza/kinju. Pa naravno da bi ovo prvo…

  26. Sve, sve, ali što su prekinuli direktan prenos evrovizije da bismo videli kako sleće avion, jadno i ulizivački kao i ova vlast, srozani smo skroooooz…

  27. Zašto toliko agitujete protiv Kine.Pisite o secikesama i ubicama sa Zapada.Vase takozvano profesionalno i navodno nezavisno novonartstvo odavno je smešno i priča u koju ni sami ne verujete.

  28. Muka mi je više od njegovih viceva…očekujem neki i o zečevima…

  29. Srbija postaje Albanija iz vremena Enver Hodže. Kinezi na granici sa Srbijom, u madjarskom Segedinu, pravi fabriku električnih automobila za proizvodnju 750.000 vozila godišnje, i u kojoj će da radi 9.000 radnika. Madjarska je u Evropskoj uniji i takva investicija ne može da im propadne, kao što je to moguće u sve izolovamijoj Srbiji.
    S druge strane, u Srbiji, u plodnom banatu, kraj Zrenjanina, Kinezi grade fabriku guma koja će potpuno i za sva vremena da zatruje najlodniju zemlju u državi. U Smederevu već ne može da se živi od Železare koja je ništa manje prljava tehnologija od proizvodnje guma. Kinezi to više ne rade u Kini, nego u propalim autokratijama kakva je Srbija. Izvlačenenje i izvoz ogromnih količina bakra i zlata iz Bora za kikiriki od para, na iole duže staze napraviće od jugoistočne Srbije pustoš u kojoj neće biti života. Čeličono prijateljsvo Srbije od šet miliona duša i Kine od 1,2 milijarde stanovnika besmislica je iliti budalaština milnijuma namenjena zrbskoj sirotinji i bogaćenju braće Vučić, njihovih kumova i ortaka. Veseli se zrbski robe!

  30. Situacija je kao kad slon i miš idu preko mosta, pa miš kaže: Ala tutnjimo!

  31. Istina

    Istina je da se zavole dvoje ljudi razlicitih rasa sa potpumo dba razlicita sveta. Istina je da, ako ste u stanju da volite samo sebe i one koji su Vama „bliski“, odnosno slicni ili s Vama isti, Vi zapravo i ne volite nikog drugog do sebe, niti ste u stanju.

  32. Kinezi nam daju kredit, uposljavaju svoje firme, znaci vracaju pare nazad, a grade infrastrukturu koja je njima potrebnija nego nama. Naravno, dugovo ostaju nasoj deci i unucima. Genijalno

  33. Ako primenimo istu pamet sledi:
    Delez i Lidl nisu došli iz ljubavi
    nego zato da proizvode istog ili
    nižeg kvaliteta nego u EU, prodaju
    po višoj ceni nego u EU.
    Sve velike države su daleko od Srbije
    tako da ljubav mora biti na daljinu.
    Ne postoji država koja bi poslovala
    sa Srbijom a da želi da joj korist
    bude manja.
    EU je suparnik Kini pa joj sigurno neće
    ponuditi izgradnju pruge Berlin-Pariz.
    Ali u Africi je drugačije.

  34. …jao,kako tutnji most kad Kina i Srbija marširaju!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.