Desetine hiljada građana Hrvatske koji su pre nekoliko godina podigli stambene kredite u švajcarskim francima, sada muku muče sa redovnom otpalatom rata. Situacija nije mnogo bolja ni u Srbiji. Da je vrag odneo šalu pokazuje i sudski proces u kome klijenti banaka u Hrvatskoj pokušavaju da dokažu da su ih bankari svesno doveli u zabludu nudeći im „sigurne“ i povoljne kredite u „švajcarcima“. Koliko su ti krediti bili „povoljni“ pokazuje i to da su mnogi od njih, uprkos redovnom izmirivanju obaveza, sada više zaduženi nego u trenutku kada su podigli kredit.


I u Srbiji ozlojeđeni klijenti najavljuju „bunu“ protiv bankara, a Narodna banka i domaći bankari obećavaju rešenje koje bi trebalo da zadovolji sve strane. Dok čekamo to sada većdavno najavljeno rešenje postaje sve jasnije da tek nekoliko procenata problematičnih zaduženja, od ukupno više od 20.000 stambenih kredita u „švajcarcima“, ne predstavljaju dovoljnu „kritičnu masu“ koja bi dužnicima donela izlaz iz ove situacije. Čini se da se više uzdaju Švajcarsku, nego u sopstvenu državu. Naime, franak je drastično ojačao tokom krize kada je čitav svet pohitao da svoju imovinu zaštiti pretvarajući je u valutu koja se smatra možda i najstabilnijom na planeti. Kako je ta vrednost neodrživa jer nije zasnovana na realnim osnovama, većna „naduvanom“ odnosu ponude i tražnje, postaje smetnja i samoj švajcarskoj privredi jer njihovi proizvodi postaju skupi i nekonkurentni. Zato je Švajcarska odlučna u nameri da ne dozvoli dalji rast domaće valute. Naprotiv, za očekivati je da dođe do pada vrednosti „švajcarca“. Zato je možda i najbolji savet onima koji traže izlaz iz pat pozicije da od bankara traže grejs period, odnosno mirovanje kredita, kako bi dobili na vremenu dok franak dodatno ne oslabi i tako umanji njihova zaduženja.

Dakle, strpite se još malo i nikako ne konvertujte kredit u evre. Ne samo što će vas sama procedura koštati većće vas očekivani dugoročni trend slabljenja franka prema evru (i posledično, jačanja evra prema franku) dovesti u sličnu nepovoljnu situaciju u kojoj ste sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari