Prag, Varšava – Vlasnik Delta holdinga Miroslav Miškovićskočio je sa prošlogodišnjeg 42. mesta na 35. mesto na listi 100 najbogatijiih u jugoistočnoj Evropi, koju sastavlja poljski nedeljnik Vprost.

Miškovićeva imovina povećana je sa dve milijarde dolara na 2,8 milijardi dolara, i najbogatiji je ne samo u Srbiji veću celoj bivšoj Jugoslaviji. Filip Cepter, najbogatiji Srbin na prošlogodišnjoj listi , osetio je udar finansijske krize, pa je sa 23. mesta pao na 36. (odmah iza Miškovića). Cepterovo bogatsto sa 4,4 milijarde istopilo se na 2,6 milijardi. Među 100 najbogatijih u istočnoj Evropi, sa prostora bivše Jugoslavije, uspeo je da uđe i srpski biznismen Predrag Rankovićkoga prošle godine nije bilo na listi, a sada je 93. sa bogatstvom koje se procenjuje na 700 miliona dolara. Jednako je procenjena i imovina srpskog biznismena Đorđa Nicovića kao i jedinog Hrvata među istočnoevropskih 100 bogataša – Ivice Todorića. Stanku Subotiću, vlasniku kompanije EMI, bogatstvo od 600 miliona dolara – zahvaljujući kojima je prošle godine bio na 93. mestu, sada nije bilo dovoljno da uđe među 100 najbogatijih u istočnoj Evropi.

Ukupna imovina 100 TOP istočnoevropskih tajkuna je ove godine procenjena na 369 milijardi dolara, dok je prošlogodišnja lista cenila njihovo ukupno bogatstvo na 390 milijardi dolara, što znači da je ove godine smanjena za 21 milijardu. Najviše su izgubili ruski, ukrajinski i poljski tajkuni, poput kralja aluminijuma Olega Deripaske čija je imovina sa 30 pala na 15 milijardi dolara. Najbogatiji u centralnoj i istočnoj Evropi sada je ruski finansijer Sulejman Kerimov sa 24,5 milijardi dolara a sa prošlogodišnjeg desetog mesta dospeo je na prvo zahvaljujući prodaji svojih akcija Gasproma ovog proleća pre nego što je izbila kriza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari