Delta holding odustaje od vlasništva nad 15,9 hektara zemljišta u Bloku 53 u Novom Beogradu i traži od gradskih vlasti da joj vrati dosad uloženih 11 miliona evra sa pripadajućim kamatama, saopštio je juče Vojislav Glavinić, potpredsednik Delreala. On tvrdi da ova odluka nema veze sa saslušanjem vlasnika Delte Miroslava Miškovića u policiji, već da je kompanija izgubila interes zbog odustajanja stranog partnera iz Nemačke.

Glavinić je na konferenciji za novinare detaljno izneo istorijat prava Deltine ćerke-firme nad spornim zemljištem, ali je odbio da odgovara na pitanja vezana za Miškovićev iskaz u policiji na istu temu. Prema njegovim rečima, istorijat izgleda ovako:

* 2001. Delta holding sklapa ugovor sa francuskim lancem supermarketa Kora i osniva preduzeće Delreal sa po 50 odsto udela, koje je na javnom nadmetanju koje je raspisala Direkcija za gradsko građevinsko zemljište, za deset miliona evra dobilo pravo korišćenja parcele u Novom Beogradu.

* 2003. Kora i Delreal raskidaju saradnju i Kora isplaćuje vlasničko učešće Delrealu.

* 2007. Francuzi za četiri godine nisu dobili dozvolu za gradnju jer ta lokacija nije bila pokrivena urbanističkim planovima, i nude a Delta holding prihvata otkup vlasništva Delreala.

* 2009. Donosi se se DUP, što je mogućnost za dobijanje građevinske dozvole, ali u međuvremenu je usvojen Zakon o planiranju i izgradnji kojim je uslov za gradnju vlasništvo nad zemljištem, što znači da Delreal mora da konvertuje pravo korišćenja u svojinu, procedura inače ustanovljena tim zakonom.

* 2010. Delreal podnosi zahtev za konverziju zemljišta i taj postupak do danas nije završen. Poreska uprava prihvata procenu londonske proceniteljske kuće King Sturdž da je tržišna vrednost 50 evra po kvadratnom metru i odobrava se konverzija. Istog dana Gradsko pravobranilaštvo podnosi žalbu Ministarstvu finansija na rešenje o odobrenju. Ministarstvo usvaja žalbu i nalaže se nova procena. Poreska uprava pravi sopstvenu procenu i određuje da je tržišna vrednost 75 evra po kvadratu. Delreal prihvata ovakvu procenu iako je King Sturdž ponovo procenio na 50 evra. Po ceni od 75 evra, Delreal treba da plati 83 miliona dinara, ili oko 733.000 evra. Gradsko pravobranilaštvo ponovo ulaže žalbu, Delreal ponovo zahtev za konverzijom i taj postupak je još uvek u toku.

* 2011. U martu sa nemačkom kompanijom Bauhaus Delreal sklapa ugovor, po kome bi strani partner izgradio prodajni objekat na ovoj lokaciji, vredan 22 miliona evra, u kome bi se zaposlilo oko 300 ljudi. Rok za početak ispunjenja ugovora se probija.

* 2012. Uprkos kašnjenju Bauhaus izražava razumevanje zbog situacije i pristaje da čeka do oktobra, da se reši zahtev Delte za konverzijom, koji je na čekanju već duže od dve godine. Nemačka kompanija navodno planira da izgradi ukupno pet objekata u Srbiji, a ovo bi bio prvi. Međutim, prekjuče je u Deltu stiglo pismo gde iz Bauhausa izražavaju žaljenje, ali da nisu spremni više da čekaju i da raskidaju ugovor.

Razvojni projekti

„Kompanija očekuje povraćaj plaćenih naknada i poreza za pravo korišćenja od preko 10 miliona evra, kao i sredstva uložena u projektovanje i ugovore sa stranim partnerima koji iznose oko milion evra, a sve uz zatezne kamate počev od 2001.“, precizirao je Vojislav Glavinić zahtev gradu Beogradu dodajući da se Delta ne bavi zemljištem kao takvim već „razvojnim projektima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari