Firma Miroslava Miškovića založila je zgradu tržnog centra Delta siti za Pressov finansijski lizing od četiri miliona evra, saznaje Centar za istraživačko novinarstvo. Kako piše CINS, firma „Intesa leasing“, u vlasništvu istoimene banke, uplatila je 2009. približno četiri miliona evra kompaniji „Press publishing group“, koja je vlasnik Pressa. Kompanija Delta je potom stavila svoj tržni centar pod hipoteku kako bi garantovala da će Press banci vratiti novac.

Da bi bilo obezbeđeno vraćanje novca, u posao je uključena i firma „Delta city 67“ koja je dozvolila da se uknjiži založno pravo nad tržnim centrom Delta siti. „Intesa leasing“ je rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu iz januara 2011. imala pravo da naplati novac od Delta sitija. Rok za vraćanje novca određen je za sredinu 2015.

Na sajtu dnevnih novina Preš 2007. pisalo je da je vlasnik ovog lista Press publishing group, kompanija koja u svom sastavu ima četiri zavisna preduzeća „NPC International“, „Press dnevne novine“, „ESC sistem“ i „Press online“. Vlasnik kompanije bio je Đorđe Stefanović koji je najpre prodao 50 odsto vlasništva kompaniji Press Publishing Group limited iz Hongkonga, firmi koju je prema specijalnom punomoćju zastupao Srđan Kovačević, advokat iz Novog Sada. U maju 2007. vlasnik Pressa postaje CY-Europe LTD sa karipskog ostrva Angvila. Ista ta firma je jedan od osnivača „East Europe Investment Fund“ (EEIF) iz Holandije, kompanije koja je učestvovala u više poslova u Srbiji, preko kojih je, prema istraživanju CINS-a, povezana sa Deltom Miroslava Miškovića. Neki od tih poslova, sa kojima se ove dve kompanije povezuju, jesu i prodaja Si marketa i Maksija.

Prema sajtu Agencije za privredne registre, trenutno se kao vlasnici Pressa navode „Amber preš limited“, kao najveći pojedinačni vlasnik sa 50 odsto udela, kao i Đoko Kesić, Svetomir Marjanović, Sanja Vučićević i firma „Mediavox“. Dva dana nakon što je Miroslav Mišković objavio da se kao najveći pojedinačni vlasnik lista povlači iz Pressa, ova novina je prestala da izlazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari