Polovinom decembra prvi restorani u Beogradu dobiće Mišlenovu zvezdicu, neku vrstu Oskara u ugostiteljstvu.
Mišlenova zvezdica postala je sinonim za dobru kuhinju u celom svetu i samo renomirani restorani u pretežno najvećim gradovima mogu da se pohvale da imaju makar jednu zvezdicu.
Priča o nastanku „zvezdica“ potiče još iz 1900. kada su braća Mišlen, osnivači jedne od najvećih kompanija za proizvodnju guma na svetu, Andre i Eduard odlučili da naprave gastronomski vodič, ne bi li ljude podstakli da više putuju.
Tek 26 godina kasnije vodič je počeo da dodeljuje dobrim restoranima zvezdicu, a 1931. napravljen je nov sistem bodovanja, od jedne, dve i tri zvezdice, koje su značile da je u restoranu sve vrhunsko, sa akcentom na odličnu hranu i sposobnosti kuvara.
Najviše restorana sa tri zvezdice je u Francuskoj, Japanu, Hongkongu, dok je Mišlen u SAD, na primer, zaživeo tek 2005. i u ovogodišnjem izdanju vodiča za ovu zemlju 14 restorana je okićeno sa tri zvezdice.
Prema poslednje objavljenom vodiču ove godine u Francuskoj ima čak 29 restorana sa tri zvezdice, ukupno 628 ima bar jednu, samo u Parizu ih je deset sa najvećom ocenom.
U Italiji bar jednu Mišlenovu zvezdicu ima 374 restorana, u Nemačkoj ih je 309.
Za Srbiju je dolazak čuvenog gastro vodiča veliki događaj.
I možda prva dobra vest od početka godine jer je upravo ovaj sektor na svojoj koži ponajviše osetio posledice krize koju je izazvala pandemija virusa korona.
Koliko je to bitno za turizam Srbije naglasio je i sam ministar turizma Rasim Ljajić, koji je rekao kako je to važno „zbog pozicioniranja Srbije na turističkoj mapi“, ali i privlačenja „visoko platežnih turista“.
On nije znao da kaže ko će dobiti, ali sistem ocenjivanja Mišlenovih „inspektora“, kako se najčešće nazivaju ljudi koji rade ovaj posao, i jeste takav da se do samog kraja ne zna.
Prema navodima stranih medija, inspektori Mišlena toliko rade u tajnosti, da ih čak ni izvršni direktori kompanije ne upoznaju, a zabranjeno im je da o svom poslu pričaju i porodici, kako se ne bi pročulo.
Ne zna ministar, ne znaju ni drugi, tako da ostaje da se nagađa još dva meseca ko bi mogao da bude srećni dobitnik prestižne zvezdice.
„Za ugostitelje i celu Srbiju dolazak Mišlenovog vodiča je veoma značajan, to je kao neki vetar u leđa svima“, kaže za Danas Vlastimir Puhalo, suvlasnik restorana Homa Fine Dining, koji bi mogao da bude jedan od ozbiljnijih kandidata za zvezdicu.
Kada su on i Filip, takođe vlasnik, pre 15 godina krenuli u ovu priču, kako kaže Vlastimir, o „fajn dajningu“ nije se mnogo znalo.
Oni su, međutim, verovali u takav koncept i zato bi im sada duboko, intimno zaista mnogo značilo da dobiju takvu nagradu.
Gosti u njihovom restoranu na Dorćolu su pola-pola, 50 odsto je stranaca, druga polovina su domaći gosti.
„Iako je brojčano podjednak broj stranih i domaćih gostiju, gledano u prihodu mnogo više dolazi od stranaca. Za njih je meni i suviše povoljan, za naše ljude je skupo“, kaže Puhalo.
Stranci u Homi, kako kaže, najčešće biraju test meni u osam gangova, a to znači da uz svaku turu jela ide pažljivo odabrana čaša vina, koje pribavljaju od domaćih vinarija, uglavnom onih, napominje, manje poznatih, a dobrih.
Na pitanje šta će biti ako dobiju zvezdicu u decembru, Vlastimir Puhalo ističe da nije ako, nego kada dobiju zvezdicu i dodaje da će imati pomešana osećanja.
„S jedne strane biće to osećaj kao da sam postigao toliko da više ne moram da se bavim ovim poslom, ali s druge je to potvrda svega onoga što smo do sada uradili, potvrda da je bilo dobro“, napominje on.
Puhalo kaže da će svakako postojati pritisak, ali da je dobra stvar, ne samo za njih, već i za druge mlade ljude koji žele uspeh.
„Kada dobijemo zvezdicu, možemo da poslužimo kao primer drugim mladima i u ovakvoj zemlji kakva je danas može nešto da se postigne. Da bude podstrek mladim ljudima to što smo i mi iz prosečnih porodica, koji smo krenuli ne od nule nego iz minusa u nešto što volimo, uspeli da postignemo nešto, ni iz čega. Mislim da je to dobra poruka svima“, kaže Vlastimir Puhalo.
U restoranu Franš, koji ima dugu tradiciju, dolazak Mišlenovog vodiča vide kao jako važan događaj za našu ugostiteljsku scenu i njeno pozicioniranje na svetskom tržištu.
„Mišlenov vodič ima tradiciju i kvalitet, zbog čega njihove preporuke i zvezdice puno znače za percepciju novih gostiju, koji tek upoznaju neki grad ili zemlju. Mi bismo bili apsolutno počastvovani njihovom preporukom, kao potvrdom kvaliteta i rada koji ulažemo svakodnevno u restoran od njegovog otvaranja“, kaže za Danas Nikola Dimitrijević iz restorana Franš i naglašava kako uzbuđeno iščekuju Mišlenove komentare.
I za vlasnika restorana Enso u Beogradu Mišu Relića Mišlenova zvezdica je stvar prestiža.
“Kako među restoranima tako i među državama. Beograd zaista ima potencijal da nekolilo restorana dobije tu čast. Ali, osim što je to čast verujte mi da je i velika obaveza i dodatni pritisak. Naravno, slatke su to muke”, kaže Relić za naš list. I njegov restoran je, kako kaže, sasvim sigurno u konkurenciji za zvezdicu.
“Ako je pitanje inventivnosti, samih jela, servisa, namirnica, izbora vina i uopšte koncepta, verujem da je Enso jak kandidat za tu čast. To bi bilo ostvarenje sna za mene i moje chefove i veliko priznanje za uložen trud i upornost svih ovh godina”, kaže Miša Relić.
30 zemalja
Mišlenov vodič se objavljuje u više u 30 zemalja na tri kontinenta, a do sada je prodato više od 30 miliona publikacija. U našem okruženju zvezdice imaju samo Hrvatska, u kojoj je sedam takvih restorana, i Slovenija sa dva. U vodiču se objavljuju imena svih restorana koji imaju bar jednu zvezdicu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.