Mitrašinović (Zajedno): Budžet za poljoprivredu mora biti proporcionalan udelu u BDP Srbije 1Foto: Shutterstock/Vesna Markovic

Poljoprivreda Srbije mora postati grana privrede od strateškog značaja, umesto što je suočena sa sve većim problemima, a seljaci jedva sastavljaju kraj s krajem, ocenio je danas predsednik Izvršnog odbora stranke Zajedno Srđan Mitrašinović.

Budžet za poljoprivredu za narednu godinu mora, kako je saopštila ta stranka, biti proporcionalan bruto domaćem proizvodu (BDP) koji se ostvari od poljoprivrede u tekućoj ili prethodnoj godini.

„Ukoliko poljoprivreda učestvuje sa sedam odsto u BDP-u, budžet za sledeću godinu za poljoprivredu trebao bi da bude isto toliko procenata u republičkom budžetu. Sada je budžet za poljoprivredu oko pet odsto ukupnog budžeta dok EU izdvaja, čak 36 odsto ukupnog budžeta, za poljoprivredu“, naveo je Mitrašinović.

Dodao je da bi takav budžet mogao da obezbedi opstanak poljoprivrednicima i očuvanje sela.

Ulaganja u razvoj poljoprivrede bi se, kako je navedeno, isplatila i državi kroz povećanje prometa poljoprivrednim proizvodnima, zapošljavanjem dodatne radne snage i plaćanjem poreza.

On podseća da porška domaćoj proizvodnji hrane donosi korist celom društvu.

„Ulaganje u domaću proizvodnju, uz kontrolu uvoza i izvoza može dovesti do veće kontrole nad cenama hrane koja mora svima biti dostupna, što sada nije“, rekao je Mitrašinović.

Stranka Zajedno predložila je da se podigne iznos subvencija koje dobijaju poljoprivrednici: 200 evra po hektaru za biljnu proizvodnju, 250 evra za voćarstvo i povrtarstvo, a 200 evra za đubrivo i semenski material.

Gorivo za poljoprivredne radove treba da bude, kako je navedeno, bez akcize i poreza na dodatu vrednost (PDV), oko 100 dinara po litru, premija za mleko treba da iznosi 15 dinara po litru, a svako selo mora imati dostupnog agronoma i veterinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari