Mitrović (SSP): Predlog da Paunović bude predsednik najava je gašenja Fiskalnog saveta 1foto Dušan Milenković/ATAImages

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde (SSP) Peđa Mitrović rekao je da je predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Blagoje Paunović bude predsednik Fiskalnog saveta, znak da se ta institucija gasi, preneo je Insajder.

„Niko iz struke nije spreman da preuzme tu odgovornost i to je jasan znak da se ova nezavisna institucija polako gasi“, rekao je Mitrović koji je i član skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Dosadašnjem predsedniku Fiskalnog saveta Pavlu Petroviću istekao je mandat, a kako sada stvari stoje, on nije u igri za novi mandat.

Mitrović je ocenio da Paunović nije kompetenatan za fiskalnu politiku.

„Njegova oblast interesovanja nije fiskalna politika, već preduzetništvo. Sa fiskalnom politikom nema dodirnih tačaka. Jedno je mikroekonomska disciplina, a drugo makroekonomska“, rekao je Mitrović.

Dodao je da je predlog za novog predsednika Fiskalnog saveta dokaz da vlast nema kadrovsko rešenje za tu važnu funciju.

Mitrović je naveo da još nisu razgovarali u stranci o nastupu na sednici Odbora, ali da je izvesno da će glasati protiv ovakvog rešenja.

Izbor predsednika Fiskalnog saveta je sutra na dnevnom redu skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. Za sada nije poznato da li je predloženo rešenje i za novog člana Fiskalnog saveta, pošto je dosadašnjem Nikoli Altiparmakovu istekao mandat, piše u srpskom izdanju magazina Forbs.

Izbor trećeg člana trenutno nije na dnevnom redu, jer je Bojan Dimitrijević na ovu funkciju izabran decembra 2020. godine i njegov mandat još traje.

Fiskalni savet formiran je prvi put 2011. godine, sastoji se od tri člana čiji je mandat šest godina. Na čelu Fiskalnog saveta od njegovog osnivanja bio je profesor i akademik Pavle Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari