MK grupa: Prihodi u prošloj godini 420 miliona evra 1Foto: Jakov Simović, MK grupa

MK grupa ostvarila je poslovni prihod od 420 miliona evra i rast prihoda i neto dobiti od 30 odsto, saopšteno je na predstavljanju izveštaja o održivom poslovanju (ESG) ove kompanije. Čelnici su najavili da će u narednom investicionom ciklusu do 2026. uložiti oko 1,6 milijardi evra od čega će najviše otići za zelenu energiju, čak 900 miliona evra.

ESG izveštavanje je proces kreiranja i objavljivanja izveštaja od strane kompanije o uticaju koji njeno poslovanje ima na životnu sredinu (environmental), društveno okruženje (social), kao i o načinu na koji upravlja organizacijom (governance).

„Poseban doprinos u narednom periodu daćemo kroz nove investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora“, rekao je Mihailo Janković, generalni direktor MK grupe.

Janković je u okviru planova održivog razvoja podsetio da MK grupa ima tri vetroparka i da su se obavezali „na smanjenje emisije ugljen-dioksida i drugih gasova sa efektom staklene bašte za 25 odsto do 2026. godine.“

Direktor MK grupe istakao je činjenicu da 50 odsto stalno zaposlenih u MK grupi čine žene, a na rukovodećim pozicijama ima čak 40 odsto žena i da im je plan da se taj broj poveća na 50.

Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije na panelu posvećenom ESG principima poslovanja ocenio je da je privredu veliki problem energetska tranzicija, „činjenica da je velika količina struje proizvedena iz uglja, čak 65 odsto“.

„To je veliko ograničenje za buduću ekonomiju. To privreda ne može samostalno da iznese, to mora da država. Čak ni država Srbija to ne može da samostalno iznese bez podrške velikih finansijskih institucija i političke podrške zemalja odakle dolaze ta sredstva i tehnologija koja će pomoći u tranzciji. Tako da je privreda na neki način talac ove energetske situacije“, istakao je Vesović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari