Mladi fizičari osvojili bronzu na međunarodnom turniru uz podršku SBB fondacije 1Foto: SBB/Udruženje fizičara

Tim mladih fizičara koji je predstavljao Srbiju na Međunarodnom turniru mladih fizičara u Budimpešti, osvojio je bronzanu medalju, čime su još jednom pokazali da je naša zemlja rasadnik talentovanih mladih ljudi i možda budućih velikana srpske, ali i svetske nauke.

Dunja Dimitrijević, Vuk Dimitrijević, Vukašin Ostojić, Ognjen Janković, Dušan Lazić, kao i Miloš i Petar Petrašinović, koji su ujedno i vođe tima Srbije, pokazali su izuzetno znanje i veštine u rešavanju zadataka, postavljanju teorijskih modela i eksperimenata, ali i debate.

Oni su i članovi Udruženja mladih fizičara koje ima za cilj da poveća zainteresovanost mladih, pre svega učenika srednjih škola za prirodne nauke.

Za odlazak na ovo takmičenje, mladim fizičarima je bilo potrebno 5.000 evra, a SBB fondacija im je obezbedila 380.000 dinara.

Pored fizičara, SBB fondacija je pomogla i odlazak mladih Kragujevčana iz tima „Lego musketari” na takmičenje u robotici u Ameriku, na kome su osvojili prvo mesto u kategoriji Engineering excelence award (nagrada za inženjersku izvrsnost) na Embry-Riddle Aeronautical Univerzitetu.

SBB fondacija već godinama podržava mlade talente Srbije i putem programa Stipendija prof. Njegoš B. Šolak, koji pomaže nadarenim mladim ljudima na njihovom putu ka uspehu, obezbeđujući im finansijsku, logističku i mentorsku podršku.

U programu je trenutno 24 mladih, koji ostvaruju izvanredne uspehe, kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima iz različitih oblasti nauke i umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari