Mlečna kriza: Ministarka poljoprivrede tvrdi da su razgovori konstruktivni, proizvođači mleka kažu "ništa se nismo dogovorili" 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Danas će poljoprivrednici, proizvođači mleka u 13 sati blokirati Šabac i Mrčajevce u protestu zbog nepostizanja dogovora u petak na sastanku u Vladi.

Iz gostovanja ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković na RTS gde je rekla da su mlekari pokazali konstruktivan pristup na sastanku i da je minoran broj onih koji su antiprotivni i koji najavljuju proteste, tako nešto ne bi se moglo zaključiti, ali poljoprivrednici ističu da se na sastanku ništa nisu dogovorili.

Dejan Trajković, jedan od farmera koji se sprema za proteste za Danas kaže da ništa nisu dobili.

„Tražili smo premiju od 20 dinara po litru, 40.000 dinara za regres, prelevmane na sir, mleko, malsac, mleko u prahu iz EU i iz zemalja u okruženju i zaštitnu cenu mleka“, kaže Trajković.

Ministarka je poručila da će premije biti podignute sa 10 na 15 dinara po litri mleka, a subvencije po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara.

„Povećali smo subvenciju po litri mleka sa 10 na 15 dinara, to je ukupno uvećanje na godišnjem nivou od četiri milijarde, povećali smo subvenciju po grlu, sa 25 na 30.000 dinara, što je oko dve milijarde ukupan izdatak koji je veći u odnosu na prethodnu godinu“, rekla je ona.

Trajković je ogorčen tvrdnjama ministarke na javnom servisu.

„Premija nije podignuta nego vraćena. U prva dva kvartala 2022. godine bila je 15 dinara pa su je onda smanjili za pet dinara. Sada je ne podižu nego vraćaju na tih 15 dinara. Mi smo tražili regres od 40.000, ane od 30.000 dinara“, kaže Trajković.

Jedna od spornih stavki bilo je i uvođene prelevmana.

Proizvođači kažu da prelevmani na maslac i na mleko u prahu nisu uvedeni, a da prelevman na sir od 30 dinara ništa ne znači, jer je prema tvrdnjama mlekara, proizvođačka cena negde oko šest evra za kilogram, dok se sirevi uvoze po damping cenama od tri evra.

„Prelevmani su uvedeni samo za EU, a za Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Albaniju nisu. U Gradačcu je mlekara koja radi za robne marke mlečnih proizvoda za skoro sve trgovačke lance. Imlek ima mlekaru u Kozarskoj Dubici, a Megle u Bihaću, tako da će preko njih opet uvoziti proizvode iz EU. Samim tim apsolutno ništa nije urađeno“, tvrdi on dodajući da u Vladi kažu da ne mogu da uvode prelevmane zbog CEFTA-e.

Komentarišući prelevmane na televiziji ministrka je rekla da su prelevmani teška mera .

„Mi smo evropski orijentisana država otvorenog tržišta i to treba odbraniti, ali je situacija da mi moramo da branimo svoje tržište koje je poremećeno“, istakla je Tanaskovićeva.

Trajković ističe i da je na sastanku bio i predstavnik mlekare Ekomilk koji gasi proizvodnju i prestaje sa otkupom mleka, dok u Vladu nisu pustili jednog proizvođača mleka koji nema više kome da proda svoje mleko.

„Mi smo stražili da se donese paket mera dok se ne reše problemi, a onda da gledamo gde da popuštamo. Ali na svaki naš predlog prvo što kažu je „ne, to ne može“, ističe Trajković.

Sastanku u petak su prisustvovali premijerka, ministarka poljoprivrede, mlekare, trgovinski lanci, proizvođači i PKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari