MMF: Italija, Francuska i Španija da ulože više napora u smanjivanju duga 1Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Italija , Francuska i Španija moraju da ulože više napora u smanjivanju duga i sve većih deficita, naglasila je direktorka MMF Kristalina Georgieva u razgovoru sa novinarima, prenosi Korijere dela sera.

Fiskalna reakcija ovih zemalja na opasnost pandemije korona virusa je bila odgovarajuća i blagovremena, ali je dug u odnosu na bruto nacionalni dohodak povećan u sve tri zemlje, naglasila je Georgieva.

Italija ima problema u ovoj oblasti, jer su ukinute neke mere podrške ekonomskom rastu, dok budžet ove zemlje mora biti ojačan, jer fiskalna podešavanja, koja se primenjuju, neće uskoro doneti željene rezultate u sferi deficita i duga.

Napominjući da je Francusaka u povoljnijem položaju, jer je privredni rast u ovoj zemlji nešto veći što daje bolje šanse dobrim fiskalnim rešenjima, direktorka MMF je rekla da će iduća godina u Francuskoj biti godina štednje.

Španija, koja je imala značajne koristi od porasta prihoda od rasta turizma i prodaje je na prihvatljivom putu da poboljša svoje finansijske prilike , kaže Georgieva, ukazujući na zabrinutost oko ekonomskog oporavka Evrope.

Za razliku od SAD. gde je nivo rasta privrede dostigao nivo pre pandemije, rast u zemljama evrozone i dalje je niži za 2 odsto u odnosu na period pre pandemije, rekla je Georgieva i predočila da je na sporiji rast značajno uticao i rat u Ukrajini.

Prema podacima za prošlu godinu, Italija je bila dužna 135 odsto svog bruto nacionalnog dohotka, Francuska je bila blizu 100 odsto, dug je Španije oko 95 procenata vrednosti ukupnog godisnjeg proizvoda zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari