Svet grca u dugovima, MMF upozorava da je vreme da se zategne kaiš 1EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Globalni javni dug ove godine bi trebalo da dostigne 100 biliona dolara, što je 93 odsto BDP-a, navodi se u danas objavljenom izveštaju MMF-a Fiskalni monitor.

Fond upozorava da je globalni javni dug veoma visok, ali i da će vervatno biti još viši.

Očekuje se da će do 2030. godine stići i 100 odsto globalnog BDP-a. Kako se navodi u izveštaju, iako se očekuje da se dug stabilizuje u dve trećine zemalja, on će ostati na nivou znatno višem nego pre pandemije.

Zemlje u kojima se ne očekuje stabilizacija duga odgovorne su za više od polovine svetskog duga i čak dve trećina globalnog BDP-a.

MMF ukazuje da nema razloga da dugovi u budućnosti ne budu i veći od projekcije, jer se pokazalo da su nivoi zaduženosti premašivali ranije trogodišnje projekcije za šest procentnih poena BDP-a u proseku.

Neizvesnost u vođenju fiskalnih politika raste, zelena tranzicija, starenje stanovništva, bezbednost zahtevaju veću potrošnju.

Nepovoljni scenario koji su razvili stručnjaci Fonda pokazuje da bi do 2026. godine svetski javni dug mogao dostići čak 115 odsto BDP-a. Visoki dugovi danas, otežavaju privredni rast, zahtevaju oštrije finansijske uslove i veće troškove zaduživanja u budućnosti.

Oni upozoravaju da je odlaganje mera za smanjenje dugova skupo, a posebno u zemljama u kojima se očekuje njegov rast. TO se pre svega odnosi na Brazil, Francusku, Italiju, Južnu Afriku, Ujedinjeno kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari