MMF odobrio šestu reviziju aranžmana sa Srbijom 1

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izrazio je večeras zadovoljstvo zbog
uspešnog okončanja šeste revizije stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i ocenio da je to odlična vest, jer znači da je Srbija na dobrom putu.

Mi dobro radimo svoj posao, mi smo đaci koji odlično obavljaju svoje zadatke i to nije iznenađenje, zadovoljan sam i radostan, ali sam radosniji kada nove fabrike možemo
da otvaramo, rekao je Vučić koji je danas posetio nekoliko fabrika u italijanskoj regiji Veneto.

Međunarodni monetarni fond saopštio je večeras da je odobrio šestu reviziju stend-baj aranžmana sa Srbijom.

„Program pokazuje pozitivne rezultate. Zaposlenost raste, inflacija ostaje snažno pod kontrolom, a javni dug je počeo da pada. Značajan napredak je ostvaren na polju fiskalne konsolidacije, uz jake prihode i kontinuiranu kontrolu troškova.

Institucijalne reforme imaju za cilj da obezbede finansijsku održivost i unaprede javne usluge. Prioriteti uključuju eliminaciju domaćih dugova, reformu javne administracije i sistema plata, i ojačavanje upravljanja javnim investicijama. Dalji napori su potrebni da bi se minimizovali fiskalni rizici kroz restrukturiranje neodrživih državnih preduzeća, naročito u rudarstvu, energetici, i sektoru saobraćaja, uz istovremeno poboljšanje socijalne zaštite“, naveo je između ostalog zamenik generalnog direktora MMF-a Tao Žang.

Kako je dodao, „više treba da bude urađeno kako bi se ojačalo poverenje investitora i srednjoročni potencijalni rast“

„Naročiti napori treba da budu usmereni ka unapređenju sudskog sistema, ojačavanju pravosudnog procesa i omogućavanju upotrebe efektivne vansudske arbitraže“, dodao je Žang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari