Članice Grupe 20 vodećih razvijenih zemalja i zemalja u razvoju koje beleže brzi rast potpisale su juče sporazum kojim je predviđeno da se zajedno bore kako bi zaustavile prekogranično izbegavanje plaćanja poreza. G20 je tako poslednjeg dana samita u Kanu, i formalno odobrila sporazum za koji se tvrdi da može da pomogne da se prikupe desetine milijardi dolara za vlade koje muči nestašica gotovine.

Sporazumom su se vlade članica G20 obavezale da razmenjuju informacije i sarađuju u domenu nadzora kako bi se kompanije i bogati pojedinci sprečili da izbegavaju porez.

Članice G20 su, inače, juče odahnule posle odluke Papandreua da odustane od referenduma na koji je pozvao Grke da se izjasne o paketu pomoći koji je pripremila EU. Time je i pozicija EU bila znatno ojačana a novonastala situacija odmah se odrazila na rast akcija na berzama.

Posle dvodnevnog većanja, akcioni plan za rast i zapošljavanje koji su usvojili lideri G20 dobio je podršku i Međunarodnog monetarnog fonda. Direktorka MMF, Kristin Lagard istakla je da pozdravlja odluke samita, posebno mere kojima će biti podržana ta institucija, jer će time biti omogućeno da ona pruži veću pomoć članicama u cilju održivijeg ekonomskog rasta. „Lideri G20 svesni su izazova u svetskoj ekonomiji i ulaska u još neizvesniju fazu. I, mada mnogo toga ostaje da se radi, ova dva dana (samita u Kanu) pokazala su da možemo da nađemo zajednički jezik“, naglasila je direktorka MMF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari