MMF prepolovio prognozu rasta hrvatske privrede u 2022, ali i privreda dela evrozone 1Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Hrvatska privreda rašće ove godine 2,7 odsto, prognozirao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak, osetno snizivši i prognoze rasta u Nemačkoj i evrozoni zbog rata u Ukrajini i visoke inflacije.

MMF je tako u redovnim proletnim prognozama više nego prepolovio prognozu privrednog rasta Hrvatske u ovoj godini, budući da je u redovnim jesenjim prognozama oktobra lane rast u 2022. godini procenio na 5,8 posto, javlja Hrvatska rdio-televizija naglašavajući kako je mmf prepolovio prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2022.

U 2023. godini rast bi trebalo da se snažno ubrza – na 4,0 posto, procenjuju u MMF-u.

U 2021. hrvatsko gospodarstvo poraslo je 10,4 posto, što je za čak 4,1 postotni bod snažnije no što je MMF bio procenio.

Istovremeno, MMF je više nego udvostručio prognozu ovogodišnje inflacije u Hrvatskoj, s 2,0 na 5,9 posto. U 2023. godini rast cena trebalo bi, po MMF-ovim procenama, znatno da se uspori (2,7 odsto) i gotovo vratiti na razinu iz 2021.

Grupi evropskih provreda u nastajanju i u razvoju, u koju je svrstana i Hrvatska, MMF prognozira pad aktivnosti u ovoj godini, za 2,9 posto, zbog teških posledica rata u Ukrajini.

Najsnažnije bi trebalo da rastu poljska i mađarska privreda, za 3,7 posto, a u stopu bi trebalo da ih prati Srbija, s prognoziranom stopom rasta u ovoj godini od 3,5 posto.

Turska bi trebalo da bilježi istu stopu rasta kao i Hrvatska, a najslabiji rast MMF predviđa Bugarskoj, iskazan u prognoziranoj stopi rasta od 2,2 odsto.

Ruska privreda trebalo bi ove godine da zabileži pad aktivnosti od 8,5 posto, nasuprot prognoze od prošle jeseni po kojoj je Rusiji bio predviđen rast od 2,8 procenata u 2022.

Prognoza za Ukrajinu otkriva pak teške posljedice ruske invazije, uz prognoziranu stopu pada aktivnosti od 35 posto.

MMF je blago snizio i prognoze rasta američke privrede u ovoj i idućoj godini, za po 0,3 postotna boda i sada očekuje da će u ovoj godini aktivnost porasti 3,7 posto. U idućoj godini trebala bi osetno usporiti, na 2,3 posto.

Kineska privreda trebalo bi ove godine da poraste 4,4 odsto, gotovo upola slabije nego u 2021, a iduće godine rast bi po MMF-u trebalo da bude na 5,1 posto.

Udarac Njemačkoj i evrozoni

MMF očekuje teške posledice rata i u evrozoni, budući da sankcije uvedene Rusiji teško pogađaju i Evropu, a posebno Nemačku.

Privreda evrozone trebalo bi tako ove godine po MMF-u da poraste 2,8 posto, za 1,1 postotni bod slabije no što su bili prognozirali u preliminarnim zimskim prognozama u siječnju.

Najviše je snižena MMF-ova prognoza ovogodišnjeg rasta BDP-a u Nemačkoj, za 1,7 postotnih bodova, na samo 2,1 posto, dok bi daleko najsnažniji rast aktivnosti među članicama evrozone trebalo ove godine da bileži Španija – za 4,8 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari