MMF: Srbija među zemljama sa najbržim putevima 1foto (BETAPHOTO/Ivana Jovanović)

Međunarodni monetarni fond (MMF) razvio je novu meru razvijenosti kvaliteta puteva u 162 zemlje koristeći Gugl mape.

Generalni zaključak da što je zemlja razvijenija ima bolje puteve nije iznenađenje, ali može biti pozicija država u regionu.

Stručnjaci Fonda merili prosečno ili srednje vreme vožnje između dva velika grada u zemlji od najmanje 80 kilometara.

Najveću prosečnu brzinu puteva, od 91 do 110 kilometara na sat imaju SAD, Kanada, većina zemalja EU, Turska, Iran, Australija…

Među njima je i Srbija. U Jugoistočnoj Evropi samo Srbija, Hrvatska i Grčka se nalaze u grupi zemalja sa najvećom prosečnom brzinom na putevima.

U Bugarskoj je prosečna brzina na putevima od 76 do 90 kilometara na sat, a u Rumuniji, S. Makedoniji i Albaniji 61 do 75 kilometara na sat.

MMF: Srbija među zemljama sa najbržim putevima 2

Crna, ili bolje rečeno crvena rupa na Balkanu, su BOsna i Hercegovina i Crna Gora u kojima je prosečna brzina na putevima 30 do 60 kilometara na sat, što je i poslednja kategorija koju je odredio MMF u svojoj analizi.

U toj grupi su zemlje iz Latinske Amerike, Afrike, Indija i neke zemlje Jugoistočne Azije.

U Evropi, zanimljivo je da je Norveška u grupi zemalja sa prosečnom brzinom na putevima od 61 do 75 kilometara na sat, dok su Velika Britanija, Danska, Švedska, Švajcarska i Baltičke zemlje u kategoriji od 76 do 90 kilometara na sat.

U objašnjenju Fonda navodi se da je ovo jednostavan pokazatelj i da ne odražava sigurnost na putevima, raspoloživost drugih vidova transporta ili saobraćajne gužve tokom špica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari