– Međunarodni monetarni fond pojačava pritisak na Kongres SAD da prihvati spasilački paket, dok na Volstritu raste optimizam da će sporazum biti postignut tokom ove nedelje. Dominik Štraus Kan, direktor MMF upozorio je da bi SAD trebalo da preduzmu hitne korake kako bi zaštitile ekonomiju od aktuelne finansijske krize.

„Nastupio je trenutak kada je potrebno preduzeti akciju jer bolje je i nesavršen, nego nikakav plan“, naglasio je on u intervjuu za Rojters.

Budući da postoji mogućnost da će dogovor u Kongresu ipak biti postignut, vrednost akcija na Londonskoj berzi juče je skočila, a indeks FTSE 100 nastavio je rast od prethodnog dana i zaustavio se na nivou od 4975,9 indeksnih poena. I indeksi u Aziji takođe su zabeležili rast – japanski Nikej uspeo je da se povrati od teških gubitaka zabeleženih prethodnog dana – njegova vrednost skočila je za jedan odsto. Indeks Hang Seng na berzi u Hongkongu porastao je za 0,75 odsto.

Predstavnički dom Kongresa SAD šokirao je svet odbijanjem da prihvati spasilački plan „težak“ 700 milijardi dolara. Dok političari širom sveta zahtevaju akciju, američki Senat sinoć je glasao o izmenjenoj verziji spasilačkog plana. Direktor MMF traži da i Evropa naparavi nacrte spasilačkih planova u slučaju da se nađe u situaciji da mora da spašava svoj bankarski sistem. Za razliku od Amerike, u Evropi ne postoji regulator koji nadgleda sistem. „Nacrt ovakvog plana ne ukazuje na to da Evropa ima brojne probleme na pomolu. Ipak, niko nije potpuno imun na turbulencije na globalnom nivou“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari