Modernizacija poreskog sistema i rada Poreske uprave, koja je uveliko u toku, uprostiće poreske procedure i obezbediti dostojan tretman poreskih obveznika, najavljuju u Ministarstvu finansija i privrede. Reforma podrazumeva ukidanje blizu pet miliona obrazaca koji su do sada služili za podnošenje raznih poreskih prijava. Ideja je da se svi poslovi sa Poreskom upravom obavljaju elektronskim putem umesto, kao do sada, putem pošte ili dolaskom na šaltere.


– Ministarstvo finansija i privrede i Poreska uprava na ovaj način obveznicima žele da omoguće što jednostavniju dostavu svih prijava koje su neophodne, bez nepotrebnih troškova, gubljenja vremena i čekanja u redovima, ali i da ih podstakne da u što većoj meri elektronski posluju sa Poreskom upravom, što će biti zakonska obaveza od 1. jula 2014. godine – kažu u Ministarstvu.

Već u drugoj polovini ove godine biće omogućeno elektronsko podnošenje poreza i doprinosa po odbitku na zarade koji su do sada podnošeni na dva obrasca, a do kraja godine iz upotrebe će biti izbačena još četiri. Kolika će to ušteda biti, govori i podatak da postoji 100.000 poreskih obveznika koji jednom mesečno na šalter PU moraju da dostave obrazac OPD1 i OPD2, što je već 2,4 miliona dokumenata koji će sada umesto u papirnom obliku biti prebačeni u elektronski oblik.

Poreska uprava je već od 4. januara, svim poreskim obveznicima omogućila da preko zvaničnog sajta podnesu pojedinačnu poresku prijavu (PPP) elektronskim putem, a to će moći da učine i obveznici koji još uvek nisu pribavili digitalni kvalifikovani sertifikat (elektronski potpis). Rok za podnošenje prijave je 31. januar.

Takođe, u Srbiji oko 60.000 preduzeća imaju obavezu da svakog meseca podnesu poresku prijavu za PDV, ali je do sada samo 180 preduzeća iskoristilo mogućnost da to učini preko onlajn elektronskog servisa Poreske uprave. PU je pozvala knjigovođe da koriste elektronski servis koji im ne samo olakšava rad nego i donosi uštede, s obzirom na to da veliki broj firmi plaća kurirske službe, da bi im fizički odnele papire. Cilj kompletne modernizacije Poreske uprave je da se više ne čeka na šalterima, već da se posao obavlja znatno efikasnije i brže elektronskim putem, naglašavaju u Ministarstvu finansija i privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari