Modularne učionice ili neuslovni objekti za vrtić u Požegi? 1Foto: Inicijativa za Požegu

Predškolska ustanova „Olga Jovičić Rita“ iz Požege naručila je izgradnju takozvanih modularnih učionica za koje Inicijativa za Požegu pak tvrdi da su montažni objekti, odnosno kontejneri, neuslovni i nebezbedni za boravak dece.

U toj inicijativi tvrde da četiri montažna kontejnera ili „dve učionice“, napravljene od po dva kontejnera, ne pružaju adekvatne uslove za boravak kao i da je bezbednost dece u tom objektu pod znakom pitanja.

Narudžbinu i javnu nabavku izvršili su direktorka PU Snežana Šljivić i, sada već bivši zamenik predsednika opštine Požega, Ivan Novaković.

Na konkurs se odazvao samo jedan dobavljač, firma „Tehnix Beo doo“ iz Beograda, dogovarajući posao predviđenog iznosa od 3,6 miliona dinara.

Na zahtev Inicijative, Odeljenje za urbanizam opštine Požega je uvidom u službenu evidenciju utvrdilo da za PU “Olga Jovičić Rita” nije izdato rešenje kojim bi se odobrila izgradnja ili dogradnja montažnog objekta, iako su kontejneri već uveliko postavljeni.

Kako je Inicijativa podnela dokazni materijal opštinskoj građevinskoj inspekciji i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje i Sektoru za inspekcijske poslove), da za modularne kontejnere ne postoji rešenje nadležnog Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine kojim bi se odobrila izgradnja montažnog objekata, pozvali smo direktorku vrtića da nas uputi da li je ova inspekcija reagovala.

Ona pak na to pitanje nije želela da odgovori kazavši „da je u gužvi“.

Uz tvrdnju da je neminovno da za postavljanje pomenutih objekata postoje brojne zakonske nepravilnosti i nedostaci, Inicijativa izražava posebnu zabrinutost za tretman dece u „modularnim učionicama“.

– Naročito smo ukazali na to da nisu ispoštovani propisi koji se odnose na zaštitu od požara i na zaštitu objekta od seizmičkih aktivnosti. Planirano je da montažni objekat bude postavljen na betonske kocke umesto temelja. Takođe, u njemu nije predviđen mokri čvor, odnosno, nisu predviđeni adekvatni sanitarni uslovi – kažu za Danas u Inicijativi za Požegu.

Uz to, postavlja se pitanje i koje je rešenje za grejanje ali i mogućnost dovoljnog prodora prirodne svetlosti kroz male prozore.

Radovi na postavljanju kontejnera su izvedeni bez obzira na sve nedostajuće dozvole i lokacijske uslove, a pored zvaničnog obaveštenja kojim je opštinska uprava ukazala da za objekat „Pčelica“, koji pripada Predškolskoj ustanovi „Olga Jovičić Rita“ nije izdato rešenje kojim bi se odobrila izgradnja ili dogradnja za predmetni montažni objekat.

S tim u vezi, kontaktirali smo bivšeg zamenika predsednika opštine koji nam je objasnio sa kojom namerom su kontejneri nabavljeni.

– Modularne učionice nabavljene su kako bi se ažurno sprovelo rešavanje problema nedostatka mesta za decu u vrtićima. Kontejneri su trebali da posluže kao privremeno rešenje dok se ne realizuje planirano proširenje vrtića, a nakon toga, s obzirom da su prenosivi, mogu se koristiti recimo u selima ili u neke druge utilitarne svrhe – objašnjava Novaković za Danas.

Kako smo ranije kontaktirali veći broj proizvođača modularnih kontejnera da bismo doznali cene koštanja, došli smo do prosečne cene od 3.250 evra za kontejner bez toaleta veličine 14 metara kvadratnih. Pomenuta nabavka za “Pčelicu” površine je oko 48 metara kvadratnih, što bi izašlo oko 11.140 evra.

Novaković kaže da su kontejneri plaćeni oko 25.400 evra jer su za njih traženi posebni uslovi kao i da je u cenu uračunata montaža i transport.

– Kontejneri nisu klasični, oni su sa debljim zidovima i dodatnim panelima za osvetljenje, kao i dodatnim prozorima od kojih se neki otvaraju a neki ne. U cenu je uračunata i montaža objekata kao i transport – obrazlaže Novaković tvrdeći da nabavka nije precenjena.
Ipak, proizvođači kontejnera kažu da se cena transporta kreće oko 1,3 evra po kilometru, što bi od Beograda do Požege koštalo oko 245 evra.

Računica je prosta – broj kvadrata pomnožen sa cenom po kvadratu plus troškovi transporta i montaže sa sve „dodatnom opremom“ (dodatni prozor košta između 60 i 100 evra, a panelni radijator oko 50 evra) ne mogu iznositi 25.400 evra. Ili mogu, ali je to precenjeno.

Pored toga, naš sagovornik ukazuje da dozvole za postavljanje nisu potrebne jer je reč o montažnim objektima. Tako ispada da su dozvole za montažne objekte besmislena praksa te da bilo ko može postaviti objekat u centar grada ukoliko je on montažni.

Kada je reč o uslovima koji brinu roditelje, ukazao je da deca nemaju u svakoj sobi toalet i da je to normalna stvar, kao i da će pre prirodna katastrofa „da poruši vrtić nego čelični kontejner“.

Krajem decembra prethodne godine izvršen je nadzor prosvetne inspekcije, prilikom koja je Snežana Šljivić, direktorka Predškolska ustanove „Olga Jovičić Rita“ izjavila da kontejneri u dvorištu “Pčelice” nisu u upotrebi jer nisu pribavljena potrebne dozvole, te da bi trebali da se koriste za potrebe dece kada se za to steknu uslovi.

U međuvremenu, takozvane modularne učionice “trunu” ispred vrtića dok se roditelji nadaju da njihova deca neće završiti u kontejnerima, što u velikoj meri zavisi od odluke nadležne inspekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari