Opštini Titel preti bankrot ukoliko Vojvodinaput-Bačkaput naplati oko 130 miliona dinara za radove na izgradnji atarskog puta koji uglavnom nije u upotrebi. To preduzeće koje je svojevremeno privatizovao biznismen Milo Đurašković uručilo je opštini Titel poslednju opomenu pred tužbu, sa ispostavljenim računom i kamatama.

 Radi se o izgradnji sporednog puta Titel-Mošorin, koju finansira Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine. Međutim, ta pokrajinska institucija nije uplaćivala opštini Titel rate od smene vlasti nakon prošlogodišnjih izbora. U slučaju da se dug prinudno naplati, opština Titel bi ostala gotovo bez polovine godišnjeg budžeta, a pritom je zadužena kod banaka za oko 100 miliona dinara.

Početak radova bio je pompezno najavljen 2007. godine. Danas, nakon hapšenja Mila Đuraškovića i raskida privatizacije, stanovnici jedne od najsiromašnijih opština u Vojvodini imaju samo dug i put kojim gotovo niko ne ide, pritom je od novembra do marta neupotrebljiv. Na izgradnji druma kroz njive insistirao je predsednik opštine u tri mandata, Milivoj Petrović, iako već postoji put koji povezuje ta mesta. Za izvođača je izabrana putarska firma u sastavu Nibens grupe kontroverznog Mila Đuraškovića. Najpre je 2007, uz učešće Fonda za kapitalna ulaganja, sklopljen ugovor za radove vredne 427 miliona dinara, a potom je potpisan i aneks, kojim je za 10 odsto uvećana cena. Fond za kapitalna ulaganja je tokom poslednjeg mandata Milivoja Petrovića isplatio preko 80 odsto vrednosti investicije. Nakon poraza na izborima, Petrović je zaposlen u pokrajinskoj administraciji, gde radi kao pomoćnik Gorana Ješića, pokrajinskog sekretara za poljoprivredu. – Priča o putu je promašena tema. Pitajte seljake šta misle o tome. Taj put kružno povezuje opštinu i vodi do 10.000 hektara obradive zemlje. Uostalom, u komasaciji je ostavljeno zemljište za taj koridor – kaže za Danas Milivoj Petrović.

Na sajtu Fonda za kapitalna ulaganja, u rubrici u kojoj su ostvareni projekti, naveden je i put Titel-Mošorin, ali u sekciji namenjenoj tom projektu nema nijednog podatka, ni dokumenta, nego samo tri fotografije. Vojvodinaput-Bačkaput, koja je privatizovana 2005, do 2011. poslovala je u okviru Nibens grupe Mila Đuraškovića. Agencija za privatizaciju je tada raskinula kupoprodajne ugovore za četiri preduzeća Nibens grupe, zbog neispunjavanja većeg broja ugovornih obaveza. Od tada je preduzeće u restruktiranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari