Srbija bi uskoro mogla da zatraži od Evropske unije prihvatanje kanalisanog sistema proizvodnje svinja, čime bi dobila mogućnost izvoza svinjskog mesa u Uniju, izjavio je juče državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Dejan Krnjajić.


On je objasnio da je moguće uspostaviti kanalisani sistem proizvodnje, koji obuhvata sertifikovane farme visoke biosigurnosti bez vakcinacije protiv klasične kuge svinja, uz striktni nadzor prometa, klanja i prerade svinja. Prema njegovim rečima, u tom slučaju bi se primenila „rigorozna kontrola izolovanih sistema uzgoja svinja visokog nivoa biosigurnosti“.

– Kanalisan sistem je primenjen i prihvaćen od strana EU kada je Rumunija u pitanju, ali ne znam da li će biti prihvaćen u našem slučaju, jer smo tek zemlja kandidat za članstvo u EU – rekao je on agenciji Beta.

Krnjajić je istakao da je želja države da „vakcinacija svinja prestane u potpunosti što pre“. – Voleo bih da kažem da će to biti za dve godine, ali momentalno to nije realno“, kazao je on, podsećajući da Srbija za sada u EU može da izvozi samo prerađevine od termički obrađenog svinjskog mesa, ali ne i žive životinje ili sirovo svinjsko meso. Prema njegovim rečima, prestanak vakcinacije od svinjske kuge trebalo bi da se odvija postepeno, jer većina domaćih uzgajivača svinja nema zadovoljavajuće uslove biosigurnosti za njihovo gajenje, a za rigoroznu kontrolu obeležavanja i kretanja životinja potrebni su veliki, kako finansijski tako i ljudski resursi.

– Veliki problem za kontrolu predstavlja broj držalaca životinja u Srbiji kojih ima oko 152.000, a od kojih 70 odsto gaje do 10 svinja, a samo jedan procenat predstavljaju komercijalne i porodične farme sa visokim nivoom biosigurnosti – kazao je Krnjajić, ali je istakao da je ohrabrujuće što je uz pomoć EU već napravljena kategorizacija objekata za držanje svinja, odnosno farmi.

Krnjajić smatra da je problem Srbije i to što domaći proizvođači ne mogu da ponude konkurentnu cenu svinjskog mesa zbog visokih troškova proizvodnje, navodeći da i po genetskom sastavu svinjarstvo u Srbiji zaostaje za evropskim, što nije slučaj sa govedarstvom i živinarstvom.

Mere za iskorenjivanje svinjske kuge

Srbija je usvojila sve neophodne zakonske akta u oblasti kontrole i iskorenjivanja svinjske kuge koje su u potpunosti usklađeni sa propisima Evropske unije. Program kontrole iskorenjivanja te izuzetno zarazne bolesti svinja više decenija unazad finansira se iz republičkog budžeta, a od 2010. obezbeđena je i finansijska podrška iz fondova EU – izjavio je Dejan Krnjajić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari