Momirović: Jačamo ekonomsku saradnju sa Turskom i Bugarskom 1Foto: MUST/Đ. K.

Trgovinska razmena sa Turskom beleži kontinuirani rast, u 2023. ta zemlja je bila osmi spoljnotrgovinski partner Srbije sa razmenom od 2,3 milijarde evra, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon što se danas obratio na Međunarodnom balkanskom ekonomskom samitu.

On je istakao da to dodatno motiviše srpske kompanije da povećaju izvoz na veliko tržište Turske od 80 miliona potrošača.

„Istovremeno, bilateralna saradnja sa Bugarskom u prethodnih deset godina je kontinuirano rasla, dosežući iznos od 1,8 milijardi evra u 2023. godini.
Realizacija zajedničkih projekata, posebno u oblasti energetike i saobraćaja, kao što su ‘Turski tok’ i Gasni interkonektor Srbija-Bugarska, od velikog su značaja za naš dalji ekonomski razvoj“, rekao je Momirović, objavilo je Ministarstvo trgovine.

Momirović je dodao je da pored bilateralne saradnje, Srbije veliki značaj pridaje i regionalnoj ekonomskoj povezanosti, i da inicijative poput Alpsko – Zapadno Balkanskog železničkog teretnog koridora imaju potencijal da dodatno povežu naše regione i otvore nove mogućnosti za ekonomsku saradnju.

„Dodatni prostor za unapređenje regionalne ekonomske saradnje treba tražiti u udruživanju kompanija i promovisanju zajedničkih poslova, sa posebnim fokusom na tržišta zemalja sa kojima Srbija ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini“, istakao je Momirović.

On je takođe naglasio da Srbija aktivno podržava svoju privredu kroz unapređenje poslovnog okruženja i promociju investicija.

Ponovio je da novi veliki infrastrukturni projekti, poput specijalizovane međunarodne izložbe Belgrade EXPO 2027, pružaju priliku za sve zainteresovane kompanije, uključujući turske i bugarske, da prošire svoje poslovanje na srpskom tržištu.

„Uprkos izazovnim globalnim okolnostima, Srbija odlučno nastavlja sa procesom otvaranja svoje ekonomije, promovisanjem privrednih potencijala i privlačenjem investicija. Posebno važan segment naše strategije je bilateralna saradnja, kojoj pridajemo poseban značaj, naročito sa zemljama iz našeg okruženja“, zaključio je Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari