Momirović nakon posete Kini: Očekujemo u ovoj godini da će naša preduzeća imati prolaz na kineska tržišta bez carina 1foto FoNet/Kabinet

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je za RTS da su pregovori o slobodnoj trgovini sa Kinom velika šansa za naše poljoprivredne proizvode, ali da srpska preduzeća i privrednici moraju da vide sebe na tom tržištu. Očekujemo vrlo brzo, u ovoj godini, da će naša preduzeća imati prolaz na kineska tržišta bez carina“, rekao je Momirović.

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju Srbije i Kine i formalno su počeli pregovori o slobodnoj trgovini dve zemlje.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je za RTS da su pregovori otvoreni sa istinski prijateljskom zemljom i da je ovo trenutak kada je Kina je najsnažnija, kada se otvara, kada otvara svoje tržište.

„Mi želimo da napravimo bolje uslove za našu privredu i vrlo brzo, u ovoj godini, očekujemo da će naša preduzeća imati prolaz na kineska tržišta bez carina“, rekao je Mimirović gostujući u Jutarnjem dnevniku.

„Zamislite šta to znači kad jedna kompanija ima prostor da na tako velikom tržištu ide sa 30 odsto nižom cenom u odnosu na sve ostale evropske države“, naveo je ministar.

Carine će se, kaže, značajno sniziti, imaćemo veliku prednost, ali za osvajanje tako velikog tržišta biće potrebna priprema i vizija.

Prema njegovim rečima, biće to velika šansa za naše poljoprivredne proizvode, za naše vino, ali preduzeća i privrednici moraju da prepoznaju šansu, moraju da investraju i da vide sebe na tom tržištu.

„To tržište se već otvara, svi žele da tamo budu, mi imamo najbolje odnose u Evropi sa Narodnom Republikom Kinom, oni nas podržavaju oko svih važnih pitanja bez uslovljavanja. Privrednici ako se ne orijentišu, džabe sva podrška države“, rekao je ministar.

Ističe da će šanse za sve privredne subjekte uskoro biti „nepregledne“.

„Na najvećem tržištu na svetu mi ćemo imati najbolje uslove u Evropi i naše kompanije moraju to da prepoznaju. Ovo je velika šansa koju mi otvaramo i ozbiljno radimo na tome, mi smo okupili jedan veliki tim, dve multiresorne radne grupe, koje će raditi na ovom sporazumu“, rekao je Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari