Momirović negira da kasni izgradnja brze pruge: VOICE citira izjave zvaničnika iz ranijih godina 1Foto: FoNet/ Medija centar

Ministar građevinarstva, saobraćaja I infrastrukture Tomislav Momirović reagovao je danas zbog pisanja Vojvođanskog istraživačkog centra (VOICE) da niko ne istražuje krivca zbog kašnjenja na izgradnji brze pruge Beograd – Novi Sad koja je deo projekta od prestonice do mađarske granice, odnosno Budimpešte.

„Deonica brze pruge od Beograda do Novog Sada biće završena do kraja godine, a testirana i puštena u saobraćaj u februaru 2022. godine. Bez probijanja rokova i bez plaćanja penala”, navodi se u javnom odhgovoru Momirovića i dodaje kako je neverovatno da za “više od deset godina vlasti prehodnog režima niko nije ni pomišljao da postavi pitanje potrebe izgradnje brzih pruga, a kamoli poštovanje rokova za ispunjenje tih, nepostojećih, projekata”.

Ministar je obećao da će se vrlo brzo “od Beograda do Novog Sada stizati za 30 minuta, najmodernijim švajcarskim brzim vozovima” kao i da će deonica do Subotice biti završena do kraja 2023. godine.

Podsetimo, VOICE je danas objavio da nema penala za višegodišnje kašnjenje izgradnje pruge Beograd – Budimpešta a da su Infrastruktura železnica Srbije“ i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture negirali da je došlo do pomeranja rokova i višegodišnjeg kašnjenja.

Iz VOICE su, međutim, posegnuli za arhivom, pa su naveli da je 2015. godine Aleksandar Vučić najavio modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta, istakavši da će građani Srbije tu brzu prugu moći da koriste već od 2018. godine.

Kasnije je tadašnja resorna ministarka Zorana Mihajlović pomerila je taj rok na 2021, da bi zatim Vučić završetak radova opet prolongirao prvo za 2022., a potom (za sada) konačno do 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari